jalan-jalan di taman

Tuesday, December 9

Walimatulurus




Menjemput semua sahaba handai datang ke majlis perkahwinan kami (Syarifah Diyanah dan Wan Imrul Nazimi tersayang) pada 21 december 2008, Ahad bertempat di Semabok, Melaka.


Pelan Lokasi ke rumah pengantin di Semabok, Melaka.




Kad kahwin sebenar..yang telah habis.. dan ada sebahagiannya dah rosak terkena air.. pohon sejuta kemaafan pada kawan2 yang mungkin tak dapat lagi kad kawen patik.. hampoonnn sejuta hampooonn..

Monday, December 1

moving in..


Seronoknya hatiii.. ^_^ kerja2 berpindah dah selesai.. *fiuuuhhhh~ akhirnyaaaa.. a very very special thx to my love.. ciannn buahatiii.. banyaaakkk tolongg aku sepanjang pemindahan ke rumah baru nie.. terharu bangetttttttt!! ngangaaangaaappp..

Friday, November 28

kerja sabtu pagi?? malasss..

Haisssss~ Tipah tak datang opis rinii.. hampreshhh.. kena la ngadap benda bodoh nie sensorang hari nie.. *sigh ingat nak balik awall.. ini tak tau la dapat ke tak.. keje dah la melambak.. hari nie sapa jer datang opis rini.. tekanan betul..

hmmm, sementara sql nie duk executing query batch lembab nie, ak blogging la duluu.. pagi2 nie, dengan tak breakfast nie.. perut kruk2~~ hukkhukkk~ laparrr.. itu laa, tadi, buahati ajak breakfast, nenada cakap tamauu. hohoo.. hampagash shunggoshh.. taaadii, pagi2 lagi dah kenaBOMMM!! astagaaa.. boleh tak, dalam kereta, sementara buahati panaskan enjin kereta dia, elok2 duk bercerita, tetiba.. PROTTTTTTTT~~ arrrrrrrghhhhhhhh.. appaaaaa iniiiiiii~ nak kategorikan gurauan apakah iniii.. hmmmm, xperlaaa..tadahh jerrrr.. menerima seadanya.. kata sayaanggggg.. heheeee.. waaangiiiinyerrr tentut dierrrrrrr~~

Thursday, November 27

Baru Catt tauuu..

berikut adalah perbualan ringkas antara aku dan Catt sambil didengari jugak Miss Teep sebelah aku nie..

Aku : Tijah!! (nama manja Catt) meh sini japp..
Catt : wazzaaapp..
Aku : ermmm, meh jap..
Catt : apa lagii?

*musti dia ingt aku nak bgtau bugs baru lagii..sangka buruk kat orangg pulak diaaa..*

Aku : cuba ko sebut nama "Imrul"
Catt : Ibnu??
Aku : bukaaann.. "imrul" laaa..
Catt : im-rul??
Aku : haaa.. theeheee..
Catt : Naper eyhk?
Aku : Sajaa.. Itu nama tunang akuuu.. heheeee.. rinduu plak.. :P

*maka kecohlaa opissss dengan hu-ha orang2 yang sedang dalam tekanan kerja..hahahahhaaa!!*

Maka, kenalla Catt siapa buahati akuu.. theeeheee.. Catt nie developer baruu.. ermm, xder la baru sangat punnn.. nguahahaa.. baru 3minggu kottt.. jangan marraaaa.. hehee..

Wednesday, November 26

my wedding preparation

Fiuuuhh.. td tengok wed calender ak+imrul.. *we got our own wed calender..* our cuti, kitorg tibai dah sampai for almost 1 month.. best tak.. hehe.. cuti sudah diapproved.. theeeheeee.. kesian jugak kat budak2 nie.. sbb skarang diorang kalut nk kena belajar dari aku semua benda.. tapi masa pulak takderr.. masing2 bz tp the max.. risau akuuu..

Hmmm, hari ni dah 27th nov.. itu hari aku ada call abg eddie. bagitau hajat nak pass kad kawen kat abg eddie+kak yanie.. tapi diorang kat kampung pulak.. cuti 14 hari.. so tak tersampai la hajat nak pass our kad kawen by hand kat abg eddie+kak yanie..

With our big day yang just 2weeks away nie, macam2 perasaan yang ada.. excitement, anticipation, nervous to the max.. macam2 lagi laa perasaan, semua bercampurr.. ^_^

Sekarang nie agak bersenang lenang lagi.. haha.. boleh tak~ our parents yang banyak uruskan segala persiapan.. hantaran kitorang tempah kedai jer.. tapi ada 1 gubahan yang kalau tak silap aku, ayah aku nak gubah sendiri.. macam kalau time bertunang dulu, hantaran semua tempah kecuali tepak sireh.. itu ayah gubah sendiri.. ayah sendiri belikan bunga pink kesukaan aku.. ^_^ siap gubah bentuk love lagii.. utk wedding nie tak berapa sure.. nanti time persiapan nanti, insyallah aku akan post gambar nanti.. hmmm, kesiannn ma+ayahhh.. adik2 pun baru nie cuti.. baru dapat tolong diorang..

Hantaran punya part isnyllh settle semua.. siap mar sponsor chocolate lagii.. ^_^ pastu gift utk special guest pun dapat sumbangan ikhlas dari hast+kak my.. ngeeeheeee.. weehhiieeeee!! mekasihhh yerrr, kawannnn2.. ^_^


Hmmm, punyala tekanan semalam buat kejerrr.. yerlaa, kali nie work with dbase yang agak complicated sket.. tp ok laa, si tipah pun ada basic sket2.. aku pun ada basic sket2.. so, bila combine kami berdua, boleh la jugak jadik suuperrrrrr powerrrr!! ngeeeheee.. semalam, time aku ngan tipah sedang berada dalam kekusutan, boleh tak apis (boss aku) datang kat meja aku, pastu cakap nk kentut.. setelah tercabar, dan2 jer terus dia angkat bontot, kentuuuttttt.. boleh takkk.. atoooyyyaaaiiiii.. buusokk paru2 akuuuu~~ T_T yg paling terseksaaa tue, tmpt server kitorang tue, semmpiiiiiittttt.. bertempiaaran kitorg lari sampai ujung dindinngg.. siiiott jerrrr..

Friday, November 21

rumah sewa oh rumah sewa

Theeeheeeee.. Hari nie, rasa seronookkk sangattt.. ^_^ sebaaabb, kitorang (ak, cacat+linda) dah kompem nak pindah rumaahhh.. ktorang pindah dekat condo pandan villa.. tadi dah kompemkan dah.. 1 dec 08 nie insyllh masuk.. lunch tadi dah merantau dengan diorang nie.. kitorg buat operasi.. tampal iklan cari housemate lagi sorang..

punyaala panass terik tghri tadii.. kitorg punya semangatttt.. redaaahhh jugakk.. masing2 mengeluhh.. penat berkerut kening, kaki rasa panas gilerrr.. ak sampai terpaksa rehat jap letak kaki bawah kereta.. berteduh jap.. pastu kitorg punya perangai hodoh, berjalan pun ikut bayang2 orang.. hahaaa..

alaa.. apa2pun, ak mmg dah tak sesaborr nak masuk rumah baruuuu.. ^_^ hujung mgu depan dah nak start mengangkut barang.. yihhiiiiee!! ma+ayah setuju ak pindah.. buahati pun samaa.. ^_^ hihiiiii!! berbungaanyaa hatiiii!! lepas kawen, ak still kat KL.. errr, maleh plak nk story planning kitorg.. ermm, kemudian2 la kot.. heheee.. :P

errrmm, a very special thanks to our boss..apis.. sebab dia tolong kitorg dalam menyelesaikan masalah yg agak sedikit complex sbb ada orang yg tarik diri last minute tak jadi pindah ngan ktorg.. mekasihh yer apiss.. muraaaahhhh rejeki ko.. aaamiinnnn..


Bdw, so far, dah ready tulis sikit2 alamat2 yg nak postkan kad kawen.. nie dari hari tuuuuee lagi nak alamat abg eddi+kak yanie nie sebenarnya.. tapi taaaakkk tercall2 lagii.. depa nie orang pentiinggg niiie.. saaaangatt pentinnggggg.. heheeee.. :D hajat di hati nak bagi by hand.. tapi nak ke putrajaya tue laa.. tak der transport.. nak tgu buahati datang, mmg tak tau laa bila buahati free.. xperr.. akan diikhtiarkan.. insyaAllahhh..

Monday, November 17

rindu oh rinduu..

sebenarnya, hari aku rasa saaangat rindukan ma+ayah.. *sigh.. sebak pulak bila buahati tadi cerita dia nak balik this weekend.. rindu mak ayah dia.. rindu aku.. aku rasa macam jeles pulak kat buahati.. bila rindu.. terus boleh balik.. :( aku rindu ma+ayah akuuu.. :"( eiiiii~~ tak sukaaa..tak sukaaaaaaa.. rinduuunyerrr ma+ayaahhh.. tadi aku call ma.. dapat cakap dengan ma tadi.. rasa rinduuu nak baring atas riba ma.. terbayang2 gurau ma kalau baring atas riba dia.. ahaks.. habis muka, telinga, hidung ma kuis2.. XD *siighhh.. rinduunyerrr nak balik trganuuuuu.. mlm nie nak call ma+ayah lagi.. rinduuuuuu..

*sigh


sebenarnya, aku rasa takut bila fikirkan aku dah nak kawen.. nanti semua dah laiinnn.. raya tahun nie, aku rasa macam menyesal sebab buat ma+ayah sebak.. semua pasal duit raya tue.. dah la kali nie jer last raya aku 1st salam dengan ma+ayah pagi2 raya.. kisahnya, raya baru2 nie, ak berniat nak bagi duit raya pada semua keluarga.. ak bagi kat adik2, kat ma, kat ayah.. byk tue xder laa.. tapi mana takat yang aku mampu la.. duit dari gaji aku.. petang before raya tue, aku dah cucuk duit utk duit raya adik2, ma+ayah.. tapi, masalahnyer, aku tak ada sampul duit raya.. then, aku mintak pada ma.. kalau2 ada lebih sampul raya.. ma cakap dah tak cukup.. dah tak ada lebih.. ma check dalam drawer pn tak ada.. ma kata, kalau nak bagi duit raya utk adik2, tak payah bersampul pun tak apaa.. tapi aku nak jugak sampul raya.. baru ada rasa feel duit raya.. then, ptg tue, adik aku beli kasut baru dia kat kedai kasut.. dapat free sampul raya.. aku awal2 lagi dah chopkan.. gumbiranya hatii.. dah dapat sampul raya.. mlm tue terus letak duit raya dalam sampul.. besok, di pagi raya, lepas balik dari solat aidilfitri, memang dah jadi amalan kami sekeluarga, akan bermaafan sesama.. time aku bersalam dengan ma+ayah.. aku hulurkan sampul raya.. walaupun sampul duit percuma.. ma terus sebak.. megnalir air mata.. ma pandang aku.. dalam.. sayuuuu..terus terburaaiiii air mataaa akuuu.. tak boleh tahan.. nak buat gelak2 pun tak dapatt.. ayah pun aku nampak tahan sebaakkk jer.. inilah duit hasil gaji aku yang tak seberapa.. dan inilah kali terakhir ma+ayah jadi orang yg pertama aku cium tangan pohon kemaafan di pagi raya.. sebaaakkk sangattt2..Ya Allah.. Kau panjangkanlah umur kedua ibu bapa ku.. Kau peliharakanlah mereka.. Kau rahmatilah kehidupan kedua ibubapaku.. Kau murahkanlah rezeki kedua ibubapa ku.. aaamiiinnnnn..
















hari nie oh hari nie

iskkk.. teddeyynyerrrr.. smlm, ak ada try nk masukkan template baru utk blog aku nie.. tapi bila rasa cam ada g nk outer, ak revert la balik ke template plain pink nie.. alihh2 dah tak derr smua yg pernah ada lam blog aku nieh.. paaaling tekanan skali adalah music box aku+"and it has been.." flash da hilaangggggg!! hwaaaaa!! itu buahati yang baaagiiiii!!! hukkhuuukkkkk~~





template baru aku akan aku up bila da dapat mana nak taruk header, footer segalaa.. hari nie xsempattt.. byk kerjaa plak kat office.. linda tag aku pun ak tak dapat sempat nak reply lagikk.. nie nak transfer knowledge kat dak2 nie pun tah bila dapattt.. risauuu jugak niehh.. 3 form tue!! *sigh brapa mingguuuu jer lagi niehh..


Bdw, hari nie, aku dah sebarkan kad kawen ke beberapa department..
huhuuuu.. maluuuunyerrrrrr.. kalau before, ak tergelak bila buahati ceritakan pengalaman dia edarkan kad kawen.. sekarang, baru aku tauuu.. baru merasa pengalamannya.. theeeheeeee.. next mission, nak pass pada kawan2 lain plak lagik..

bagi kawan2 yang mana2 ada terbaca blog nie, mintak pass kan address korang.. in case kita tak terjumpa.. hajat di hati mmg nak ketemu semua utk pass by hand.. tapi, ada sesetengah yg tak tergapai tangan.. masalah masa dan jarak.. jadi, mitnak sapa2 yg terbaca, pass kan ur address xkesah la melalui email ker, atau ym ker.. atau kat comment under this post pun mulehhh..

jempuutttt yerr pada semuaaaa.. jemput datang ke majlis perkahwinan patik nanti..

12th dec 2008, jumaat
9.00 mlm : majlis akad nikah di rumah patik (Trganu)

13th dec 2008, sabtu
11.00 pg : majlis jamuan di rumah patik (Trganu)

21st dec 2008, ahad
12.00 tgh : majlis jamuan di rumah buahati patik (Melaka)
1.00 ptg : majlis bertandang di rumah buahati patik (Melaka)







Monday, November 10

lagik 2ekor ikanG mati.. T_T



hehe.. semalam dah settle amik gambar passport dengan buahati.. terpranjat jugak tgk akak kedai tue.. datang2, snap gambar ktorg pakai camra dgtal biasa jerr.. hahaaa.. selammm.. yang paling best, tgk gambar buahatii.. ^_^ macam ghopa ostazzzzz.. mmg saaangat sweeeetttt.. ^_^ anak sapppaaaa laa niehhh.. heheeeee.. sonok semalam.. sebab dapat makan eskem.. pastu buahati belikan keychain yg saaaaaangat tomellllllll.. ^_^ buahati belikan keychain monkey yg aku salu pakai icon dia dalam bllog nie tue.. theeheeee.. measih yerr buahatiii.. (*psssttt..sayanggg.. tadik dah google2 guangzhouuuu, shenzhennn, serta yg lain2 nyerrr~~ ngeeeeheeeee..)


bdw, hari nie, 2 ekor lagik ikan beta mati.. huhuukkkk~~ mcm xleh belaa jerr benda2 iduppp niehh.. pokok pun dah hampirr2 nak matii jugakkk.. hampehhhh.. nyampah tul.. tadik, rombongan macik kiah mana tah datang vpi.. ktorg kena kemas laa sket2 meja.. pastu cam terkedu jap.. sbb tatau nk kemas cana.. nk kemas apa.. sebab meja mmg dah penuh pc pun.. pastu, tah laa.. kemas tak kemas pun, gituu jugakk.. meja IT.. cana sangattt.. hohhoooo.. p nasib baik la dorang tak masuk unit kitorg.. sbb td pun kemas gitu2 jerr.. serba serbi campak jerr dalam drawer tah sapa2 jerr.. hahaaa..





Wednesday, November 5

update utk bell dan kengkawan lain.. ^_^

first and foremost..

sorry lama tak update.. lately tatau la naper.. bz manjang.. byk story nk update actly, tapi xnyempat.. special sorry kat bella.. since dia ska baca blog aku.. aku plak tak update pape non-ilmiah artifek lately utk tatapan dia..

bell, amoihh.. duk baca blog ak ja ka?? bukak r blog hang jugak.. buleh kongsi mongsi creta.. ak pun nak tau perjalanan hidup hang jugak.. gadis cantik seperti hang nieh.. kotlaa da kawen ngan anak rajjaa kaa.. mana nak tau..
wey, bell, ko da tau, wan dah kawen??!!



bdw, sebelum update citer smlm, nie nk gtauu.. dah ada ikan baruuu taauuu.. kali nie 1ringgit 10 ekor.. hahahaaa.. ikan kecik2..kaler orange+putih.. cantiikkk.. tapi, tahap kebulur dorang, pantang kita duk dekattt.. musti smoa cam teruja.. cacat dan lain2 pesan, jangan bagi makan ikan banyak sangat.. kang dorang mati.. aku pulak tak sampai hati tengok ikan nie.. sebab kalo kita dah dekat ngan dorang, dorang cam expect aku bagi makan.. kesian plak kalau hampakan perasaan dorang.. awal2 kematian ikan2 bumble bee dan kangkawannya dulu, nk tgk kepala ikan bilis dalam asik lemak cacat pun tak sampai atii.. (err, perluu ker petik nama cacat.. perluu kott..sebab dia jer yg rajin bawak nasik lemak tuk ktorg..nguehhehehehe..) tapi skang dah ok.. hahaa..

ok, berbalik pada citer semalam.. semalam, aku pegi kinik kesihatan.. dalam tghri cantu.. apis (boss aku) bagi jer balik umah terus.. tapi, aku plak tak sampai ati bila dauz call aku kata ada sedikit masalah ngan invitation utk english class graduation ceremony.. so, datang la balik ke opis.. lagi pun, bleh update test log..dan buat beberapa cebis2san kerja.. aku pegi kenik kesihatan bukan sebab demam ker apa.. err, mmg la day kemarin sesema yg over+cirit yg juga agak over..) nasib ada buahati terchenta membantu dalam memastikan aku mendapatkan rawatan sewajarnya.. aku pegi kinik kesihatan sebab nak buat HIV Test.. punya la nebess, duk pikir, kot la dorang pakai jarum panjang.. tak ker haruuu akuuu.. 1st time dulu, kat kinik kesihatan uitm shalam.. time tue nk tgk darah aku jenis apa.. tapi doktor tue cucuk aku pakai jarum panjangg tue..cocok kat lelipat lengan nie haaa.. siott jerrrr.. T_T tapi, semalam, dia pakai mendalah kecik tue.. tap kat ujung jari jerr.. hehee.. nak boleh kena tap tue puunn, mmg cuak gilerr.. smlm pegi ngan bakal mak mertua.. so kena cover la sket2 nebes tue.. walaupun actly dia dah oredi kno.. hahahahaaa!! lepas kena cocok tue, tatau apsal, kepala cam ada rasa tok-tok-tok.. citer kat buahati, buahati gelak.. tak baikk tauuu.. sebenarnya, tak brapa sure rasa cana, cma yang pasti, sakit kepala lepas kena cocok tue.. ma+buahati mengutarakan the same theory.. merea sepakat kata mungkin sebab aku nebes terlampau.. time nebes tue, saluran darah menyempit.. darah tak bawak oxygen secukupnya ke kepala.. then, bila dah agak hilang nebes, salur darah kembali normal.. dan darah rush ke semua saluran cantu laa..sort offf..medically tatau laa..ngeeheee.. tapi, itu la my 2nd time kena cocok..hohooo.. sebagai ucapan tahniah utk diri seniri, aku award mysef, DOUBLE CHEESE BURGER.. lupakan jap bab nk jaga badan.. hahaa..

Friday, October 24

ikan oh ikan

hukkkhukkkk~~ tragess nyerr pagi niee .. sungguh menyedihkan.. hukkhukkkk~ aku datang awal opis pagi niiee.. semata-mata nak tengok ikan-ikan kesayangan akuu.. tapi, tengok2, semua ikan dah matiiiii!! hwaaaaaaaa!! zol ngan apis gelakkan jerrrrr.. tak baik tauuu diorang niiee.. ikan2 aku tue smua makhluk tuhan tauuu.. bersimpatilah pada ikan2 tue.. tak sempatt diorang nak menikmati hidup bebas di dunia nie.. tak sempaaatt diorang nak merasa kehidupan di bangunan tingkat 14 nie.. kesian tauu..


semalam, sebenarnya.. aku, cacat+nor ada beli ikan.. semuaaa ikan yg comellll2.. ak beli 2 pasang bumblebee.. ikan nie mcm bees.. belang2.. pastu ketot2.. cooomeeellll.. (tapi skarang tiada lagii..) cacat plak beli sepasang gapi.. warna memang cantiikk.. (tapi, skarang mati angkara tuannya sendiri).. nor plak, beli catfish 1 pasang.. atas kepala ikan tue ada kaler orange.. cantiiikkkkk.. haa, lupa, aku ada beli siput jugakk.. siput comell.. mahaalll.. siput tue tecciiiikkkk jerr.. kalau melekat kat dinding aquarium, commelll jer melekatt.. tapi semua tue tinggal kenangan.. T_T bersemadilah semua dengan amannn..


ceritanya, semalam, bumblebee aku dah tak dapat berenang.. duduk terdampar kat dasar 'tank'.. kesiaannn diaa.. sbb ekor dia dah rosakk.. budak2 nie nak buang.. tapi ak tak sampai hatii.. tue yg pagi nie nak tgk keadaan dia rini.. kalau mati sniri, xperlaa.. boleh buang.. tapi, tgk2 smua plak matiii.. hukk hukk huuukkk~~

berapa eyhk berabis duit semalam.. dalam rm30++ jugaklaa.. motor engine tue aku sponsor.. ikan plak masing2.. makanan ikan cacat+aku.. chlorine pun aku.. (cheh, banyak plak aku sponsor..) pastu, tank dia ktorg beli tupperware yg mmg agak smart.. hahaa..sebab tak jumpa balang. tank nie aku kutip duit kat smua orang.. hahaa.. boleh tak.. aku guna ayat power, "alaa, dermakanlaa singgit duaa.. bagi ruang kehidupan kat ikan2 yg tak berdosa tue.. bumblebee aku dah nak matii.. siann diaa.. pahala yg korang akan dapat tue, tuhan saja dapat membalasnya.." ayat dah cantikk, duit dah dapat, aku, zol+ cacat trun bawah p carik balang.. tak jumpa balang, kitorg beli tupperware.. hahaaa.. cun jugak laa.. duit lebih, kitorang buat beli jajan.. ngeeheeee..


Wednesday, October 15

3 VACANCIES!!

3 VACANCIES!!
  • TEST ENGINEER
  • Qualification: ada IT background, diploma/degree
  • Company: VPI International Sdn Bhd, Menara C, persiaran MPAJ, Pandan Indah.
  • Website: http://www.vpi.com.my/vpi_flashindex.htm
  • email your resume to: diyana@vpi.com.my

noting is wrong.. juz, nothing is right..

*sigh
semalam aku balik office awal.. 6pm lebih kurang cantu.. errr, consider awal, ok.. semalam duk sakit kepala.. banyak kerja sangat kat office.. actually, bukan sebab banyak kerja laa kott, tapi, sebab banyak sangat ragam dan karenah orang sekeliling aku yang bersangkutan dengan kerja aku..

yang sorang panggil sbb xjumpa function dalam script.. fikir logic pun boleh.. kalau dah ada checking tue, meaning dalam system ada la buat validationnyer, tentu2lah ada dia buat checking kat mana2..
tinggal lagi nak kena cari.. bukan susah pun.. tgk dia hook mana, ctrl+f, haa, cari la sampai dapat.. daah buang masa kat situ dah..

kemudian sorang lagi panggil, bimbang bila tgk path yang dekat script production dia dengan dekat script staging aku.. atooyyaii.. nie lagi satu.. memangla lainnn.. habiss, kalau dah create folder nama lain2.. dah tentunya path dia pun lain.. selagi script name sama, xper laa.. terdiamm aku tgkkan permasalahan yang dia utarakan tue.. ingatkan masalah besar..
atoooyyyaaii.. penatt tauu.. aku dah jadi macam support team plak.. sebenarnnya.. aku tak kisah kalau masalah tue bebetul wujud.. tapii, tolongglaa.. kalau masalah2 yang mcm nie, xkan tiap kali tue nak curi masa aku.. aku serious banyak kerja.. dengan fikir persiapan utk kawen lagii.. fiuhhh~ memang tak menang tangan.. kalau aku ada masa, relax2, goyang kaki, goyang kepala, conteng2 whiteboard office, bukak photoshop, free, kebosanan sampai main minesweeper, atau tukar2 wallpaper, boleh la nak tanya itu ini.. nak tanya kenapa script name dia cani, tak cantu ker, nak tanya kenapa umur aku 24 bukan 44 kerr, atau mungkin jugak nak tanya soalan2 yang mungkin membuatkan aku tiba2 jawab, "errr, ntahla.. aku pun tak tau.. yang aku tau, aku kawen dec nie.. errr, jemput datang yerr.."

Aku memang kalau ajar orang, aku ajar sehabis yang aku boleh curahkan.. senang.. jadi tak der la aku sorang yg tau AC.. hmm, kalau nik, lain pulak, dia penah kata dia tanak ada anak buah. biar dia jer yg buat DMS.. xreti nak ajar orang katanya.. bagi aku, baik sebarkan.. tak beban kita.. yerla, tak der la tumpu kat kita sorang jer kalau apa2.. nak buat cari kita, ada masalah cari kita, nak tlg org cari kita.. i am happy to help, tapi itu laa.. tolonglaa, yerr..

hmmmffhhh.. itu belum lagi kira ngan budak yg nak suh datang interview nie.. boleh plak misscall2 aku.. suruh call balik la tue.. addaaa kaa.. xder manner langsung.. aku call la jugak, sbb ksiankan dia.. mana tau, rezeki dia dapat kerja.. kalau dapaattt, siapplaa, mmg aku ungkit balik segala.. hahahhaaa.. apa2 pun, terubaaattt sikit rasa nyampah bila dia msg aku balik cakap thx sangat2.. hmm, bagi peluang.. jumaat nie aku interview dia.. kalau tak datang, bagi alasan jugak, sorry laa.. da malas nak layan yerr.. mcm2 sangatt.. nagi peluang orang lain yg bebetul nak cari kerja..

err, iklan jap, makluman yerr..

3 VACANCIES!!
  • TEST ENGINEER
  • Qualification: ada IT background, diploma/degree
  • Company: VPI International Sdn Bhd, Menara C, persiaran MPAJ, Pandan Indah.
  • Website: http://www.vpi.com.my/vpi_flashindex.htm
  • email your resume to: diyana@vpi.com.my

bila aku interview orang, banyak benda aku belajar.. dan ada buat aku terfikir.. kat luar, prong prang prong prang kata ramai penganggur IT.. padahal, ktorg nie brapa kali iklankan.. nak cari orang.. yang masuk paper kata result dia bagus, pfomance dia bagus, dah beratus2 kali cuba hantar resume merata, tapi still tak dapat jugak tue, try laa apply cni.. cuba nasib tgk.. pelik.. mana diorang..

sebab, yang datang, so far, err, tah laa.. setakat yang reject tue, ada la boleh nampak sebab kenapa org tue payah sangat nak dapat kerja.. hmmm, tah laa.. org kata, nasib.. yer kerr?? hahaaa.. part of it, yer laa jugak.. tp lebih kepada usaha.. bukan saja usaha menghantar resume merata2.. tapi, usaha dalam banyak segi.. usaha dalam how u perform to win the interview sebagai contoh.. ada sorang tue, pernah datang cakap, dah byk tempat dia apply, tapi tak dapat2.. so dia mengharap kali nie dapat.. aku mmg nak tolong, tapi, dia sendiri tak tolong diri sendiri.. datang dgn rambut tak kemas.. boleh tak, aku tanya, kenapa gambar dalam resume lain, real lain, dia cakap, "ooo, itu bkn gmbr latest..itu time sy rambut pendek.." wutt tt~ resume pun copy+paste.. separuh page BM, separuh page english..

hmmm, apa2 pun, dalam sakit2 kepala semalam, dgn byk kerja nya lagi, da jugak benda yg buat aku tersenyum sambil buat kerja.. sebab tgk kat keyboard, ada sticker buahati aku lekatkan kat spacebar: I want to see your smile.. :) aku pun ada jugak letak dekat spacebar laptop buahati.. sticker yang glow in the dark pnya.. so tadi, 2,3 kali jugak la aku tgk sticker nie rapat2 kat spacebar nie.. punnya nak tgk dia glow in the dark.. hahaa..

sampai rumah, kepenatan.. sakit kepala.. cakap dengan buahati nak hilangkan penat/sakit tkepala.. cakap pun sekejap jer before tdo.. tue pun tdo awal.. plan nak tdo terus.. yerlaa, penaatt+sakit kepalaa.. tapi buahati cadangkan mandi dulu segarkan badan.. so, lepas mgbh jugak la aku tdo.. tdo, terlelap teruss.. 12am lebih tadi aku terjaga.. saluuu canii.. dah cukup 5/6jam tdo, musti terjaga.. start cani bila aku mula masuk alam pekerjaan.. bangun, kejer, makan, tdo.. bangun, kejer, makan, tdo.. pastu, nak tdo balik dah susah..

hmm, apa2 pun, semalam dah berlalu.. hari nie mula chapter baru.. dengan memulakan aktiviti membersihkan whiteboard.. aku+cacat buat rombakan 90%.. lenguh tangan jari semua..


Wednesday, October 8

more pics to come.. hahaa.. mcm ada masa sangatt *sigh



salah satu gambar raya.. banyak gambar nak diupload sebenarnya.. tapi tunggu nak compile semua.. gambar raya+gambar special utk birthday buahati.. ^_^ lagi pulak, skang saaangat bz.. bila dapat berblog, xsempat nak upload plak.. kalau setakat text-post tue anytime jerr.. err, yer kerr anytime..

k,laa.. apa2 pun, tunggu new pics.. up uppp.. n da waaayyyy!!

Monday, October 6

kerja oh kerja

hmfff.. hari nie dah start kerja baliikk dahh.. *sigh


housemate belum balik.. smlm duduk sorang kat rumah.. semalam pun, buahati kena tunggu aku bukak all the lampu first.. baru buahati boleh baliik.. itu pun banyak kali buahati mengusik.. tp tak kesaahh.. aku saorang yang beranii.. hahaa!!

dah sampai ofis td pagi.. sunyiii jerrrrr ofiisss.. dengar bunyik ketap2 keyboard.. pasang winamp pun bergemaa.. errr, metafora yg agak melampau..

sampai2, baru duduk jap, HR dah mencari.. budak baru dah datang.. hohoo.. kashmina apa tah nama dia.. tp, nasib baik dia kena settle few things dulu.. fiuuhhh~~ bukan apa, aku nak settlekan kerja aku nie dulu.. kang terpinga melopong diaa duduk sesorang.. then, jap g, apis kol.. ajak bekfes kat bawah.. aku memula nak gak turun, tapi, mandangkan, ramai plak big bosses miting kat depan nie, maleh la tunjuk kemengularan aku.. so, duk diam2, warming up skett.. then, ermmm, terus bermalasan.. theeeheee.. sampai la apis naikk, dia dah tanya kerja itu ini.. so, aku pun angkat kaki, terus memulakan kerja aku.. nasib dah cargas dah on semua pc, server yg perlu.. so nampakla tgu load.. huahuaaa..


errr..dah.. daaahhhh.. buat keje.. la lalaaa kerjaa!! hari2 kerjaa!!

Monday, September 29

raya oh raya

ok, hari nie punya plan, nak pergi town, nak beli baju raya, tudung raya, then nak cucuk duit raya.. errrr, duit raya utk adik2+mak ayah aku jer yerrr.. *peace.. hmm, heels dah ada.. appaaa lagi eyhk nk belii.. hmmm, dah..xder dah.. (kottt..)


hari nie beli barang nak buat lasagne.. pastuu nak beli air choc.. dari semaaalam lagik suruh adik aku apis belikan.. taaakk beli2 jugak.. ampess.. kali nie bior aku beli snirii.. kempuunaaannnn liaooo~

aaarrrr!! terkujat akuu!! tgk ada new email dari boss aku.. huhuuu~ fiuuhhhh~ nasib baik tak der apa2 urgent sangatt.. ada new release note utk borang2 aku jerr.. huhuuuu~ tanakk.. tanakkk.. tanak pk pasal kerjaaaa.. akuu nak raya, hep!! akuu nak rayaa, hepp!!

terngiang-ngiang bukan termiang-miang..

siot jerrr.. tadi walkblogginggg.. terjumpa blog mazidul akmal sidek.. baca post dalam tue.. ternginag plak suara dia.. baca line by line dalam post dia pun terngiang2 style dia baca.. mcm terbayang2 dalam suasana 360 plakk.. hampeh.. ahahahaa.. tp best baca.. banyak issue dia bawak.. so rajin2 la melawat sana.. *peace..

Sunday, September 28

life oh life

tadi ada sorang sahabat nie mengadu kat aku yang dia tak boleh lupakan ex dia.. hmmm.. sedih dengar citer dia.. tapi, itu laa.. life jadik lebih complicated than it is bila kita sendiri yg biarkan ia jadi complicated.. hmmm, cakap mungkin lebih senang.. hahahaaa..

teringat member aku sorang lagi nie.. kes ala2 jugak laa.. xdapat lepaskan lagi bf lama dia.. org lain (termasuk aku) senang jer nk suruh dia lupakan.. tapi yang menanggung.. sakitt.. dengar pun rasa perit.. sakit.. yg menanggung apatah lagii.. ada 2 quotes.. yg mungkin berguna utk kita sama2..

Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu..
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu..
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang Lebih Baik Untukmu..
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun..
Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya

When one door closes another door opens; but we so often look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the ones which open for us..


home sweet home

huhuuuu~ it feels sooo good to be back home..
after 8 hours of an exhausted journey.. bila sampai rumahh.. fiuuhh~~ hilang semua rasa penat segalaa.. terubat habis rindu-rinduan pada my famly..

dah lama tak balik rumah.. iyerr.. iyerrr.. tauu.. org lain lagi lama tak balik kampung..
hahaa.. like i care.. (err, jahatnyerrr..)

sampai2 rumah, flat habiss.. hahaa.. as always.. timbang berat.. 52kg.. hmmm, dulu time kat uitm dungun, aku 48kg.. hohooo.. kali nie 52.. tapi jauh berbeda.. hahaa..


bilik dah berwajah baruuu~~ ^_^ sonok tgk bilik snirii.. kaler pinnkk.. ^_^ barang2 dalam bilik pun dah smua baruuu!! beshh.. besshh.. smua tue utk persiapan december nie nantii.. ngeeeheeee.. sonoknyerrrrr.. hohooo~ smlm dah titun dalam set serba baruu.. ma+ayah tak habis2 usik.. kitorg siap bincang cana nak decor bilik lagiii.. weeeheeee.. itu belum kira ma bersemangat sampai bentang set cadar yg ma dah belii.. 1 utk majlis nanti.. lagi 1 utk harian.. ma cakap ma macam nk beli baru lagi yang lainn.. tp, bg aku dah ok.. ma kata sbb mcm tak meriah mana both set cadar tue.. aku cakap tak perlu laa.. yg ada tue dah lawaa.. dua2 dah lawaaa.. lgpun, membazir plak nantii.. nnt ma kata nak tambah beads sikitt. utk set cadar majlis nnt... hmmm, teringat best fren aku, Hast.. dia sukaa laa beads and sequins nie..

Hmmm, hari nie dah 28th Sept.. sonok dapat berbuka puasa+bersahur ngan famly.. ^_^ smlm aku+ma buat spaghetti.. dengan home made apple juice.. sbelum nie, ma ada penah buat orage juice.. mmg terbaikkk.. buahati pun sukaa.. siap suh aku bajar buat lagii.. ^_^ bersahur tadi dah xder lauk nasik, balun spaghetti jerrr.. hohooo..

hari nie tak der plan lagi nk bukak puasa dgn apa.. nnt2 la later fikir..


Ok, laa.. pada semuaa:

S.E.L.A.M.A.T H.A.R.I R.A.Y.A!!
..maaf zahir dan batin..
ikhlas dari kami

wan imrul nazimi+syarifah diyanah

Friday, September 26

yesterday was the day from hell

Well, actly, semalam adalah antara hari yang memenatkan utk aku.. walaupun semua benda tue hal kecik, tapi, menimpaa2.. tue yang buat rasa hangen bayu membawa diriku tue.. yerlaa, hangennnn jer smlm.. dari awal pagi nak pegi office, saaampai la mlm semalam.. tapi, apa2 pun, after alllll shoot things yang aku dah lalui semalam, ending dia buat aku tersenyumm.. rasa saaangat bertuah dapat ditemukan dgn wan imrul nazimi.. buahati aku la yang akhirnya berjaya membuat aku tersenyum, gelak, dan sampai boleh buat aku lupa yang aku dah lalui a miserable day smlm..

Thank you buahatii.. thanks for evrythinggg..

perkara bodoh 1:
nak pergi office, tp tak jumpa cari kunci rumah.. dah la housemate dah kuar pegi kejer..

perkara bodoh 1:
setelah hampir 1/2 jam mencari, baru jumpa kunci dalam beg..yer..yerrrr.. my mistake.. hohooo..

perkara bodoh 2:
dah sampai lambat, 3 lifft depan mata tue plak xturun2 tingkt 2..

perkara bodoh 2:
pasrah..just tenung lift dalam2 dengan hati panass..

perkara bodoh 3:
sampai2, nak check my email dalam outlook.. outlook plak prob.. duk keep pile up my inbox dgn same email (mcm dia copy email) pastu sampai kena restart byk kalii.. *eghhh.. mmg tension gilerrr.. mulut mmg tak habis2 merungut..

perkara bodoh 3:
abbas bg penyelesaiannya.. bukak email guna webmail..then delete.. mlm smlm pun buahati bg the same solution jugakk.. hohooo..dah solved punn.. ^_^ wiiiihiiiiee!!

perkara bodoh 4:
dapat pulak email dari sorang candidate yang dlu aku pernah interview dia..dia mintak add dia dalam hi5 dia.. hohooo.. hntr gna email vpi aku plak tue.. hahahahaaa.. nak berkawan tuuee..

perkara bodoh 4:
buat bodoh sudahh..
pastu ada laa beberapa lagi perkara bodoh yang pissed me off.. tapi the best part nyer tue, dalam duk rasa cam hell giler, aku belajar 1 perkara..time tue aku ada cam bengang ngan sorang officemate aku nie,.. bukan apa, aku dah pegi dept dia, tlg update A S A P info terbaru..dia bleh plak marah tak puas hati dgn aku sbb update lmbt.. dia perli2 kata apsal aku xupdate dia besok jerr.. wuttt ddddee~~ aku baru jer nak tolong dia buat.. sit down ngan dia.. tapi, dah buat taik cantu, aku pun terus blah.. dia kata sbb dia tgh serabut.. time tue aku rasa it was a miserable day at work filled with miserable people..


huhuhuhuuu~ buahati aku plak kol tak lama lepas tue.. so tempias tue ada la kena sikit kat buahatiii.. hrrrrrrr~ sowiiii tauuuuuu buahatiii.. siannn buahati aku, berusaha call aku, tapi aku buat cantuu.. mmg menyesal habiiisssss.. seriezz cakappp.. mmg tak terbeli makanan bukak puasa aku smlm.. tapi nasib baik adik aku dapat temankan aku ke JJ.. ktorg makan kat kfc (time nie la buahati call.. dgr suara, caiirrr jerr.. time tue tersenyum lebarr..) kitorg makan sushi+fillet dr japan-apa tah (buahati yg ajar makan..) kitorang jugak makan eskem baskin.. walau xder my fav flava..


errr, back to the topic.. hmmm, pengajaran yang aku dapat smlm, walau how miserable our life is, just ctrl.. jgn sampai tempiaskan kemarahan kita pada org.. yerlaa, org lain pun ada hal masing2 jugak.. kita tak tau betapa dia pun berserabut berselirat jugak.. so, jgn sampai tak fikirkan perasaan orang.. mmg aku mintak maaff sangat2 pada sapa2 yg aku tak layan smlm yek.. eyh, jap.. tp smalam, still huhaaa jugak lagii.. hmmmfffhhh~~


Wednesday, September 24

The D


The D..

baru edit tadi sat.. gambar nie was taken time kitorang dalam train..on our way ke Seoul.. ada acara makan2 utk 2nd time.. sempena Idris+Ika dapat 1st gaji, sempena perpisahan Linda+Zahir.. Nnt upload gambar banyak lagik..tgh edit..sambil tunggu Linda naik train.. (boleh plak dia terlepas 1 train tadik..)

Five Important Lessons

Five Important Lessons

1 - Most Important Lesson

During my second month of nursing school, our professor gave us a pop quiz. I was a conscientious student and had breezed through the questions, until I read the last one: "What is the first name of the woman who cleans the school?"

Surely this was some kind of joke. I had seen the cleaning woman several times. She was tall, dark-haired and in her 50s, but how would I know her name? I handed in my paper, leaving the last question blank.

Just before class ended, one student asked if the last question would count toward our quiz grade. "Absolutely," said the professor. "In your careers, you will meet many people. All are significant. They deserve your attention and care, even if all you do is smile and say 'hello'."

I've never forgotten that lesson. I also learned her name was Dorothy.

2 - Second Important Lesson - Pickup in the Rain

One night, at 11:30 PM, an older African American woman was standing on the side of an Alabama highway trying to endure a lashing rain storm. Her car had broken down and she desperately needed a ride.

Soaking wet, she decided to flag down the next car. A young white man stopped to help her, generally unheard of in those conflict-filled 1960s. The man took her to safety, helped her get assistance and put her into a taxi cab. She seemed to be in a big hurry, but wrote down his address and thanked him.

Seven days went by and a knock came on the man's door. To his surprise, a giant console color TV was delivered to his home. A special note was attached. It read:

"Thank you so much for assisting me on the highway the other night. The rain drenched not only my clothes, but also my spirits. Then you came along. Because of you, I was able to make it to my dying husband's bedside just before he passed away. God bless you for helping me and unselfishly serving others. Sincerely, Mrs. Nat King Cole."

3 - Third Important Lesson - Always remember those who serve

In the days when an ice cream sundae cost much less, a 10 year old boy entered a hotel coffee shop and sat at a table. A waitress put a glass of water in front of him.

"How much is an ice cream sundae?" he asked. "Fifty cents," replied the waitress. The little boy pulled his hand out of his pocket and studied the coins in it.

"Well, how much is a plain dish of ice cream?" he inquired. By now more people were waiting for a table and the waitress was growing impatient. "Thirty-five cents," she brusquely replied.

The little boy again counted his coins. "I'll have the plain ice cream," he said. The waitress brought the ice cream, put the bill on the table and walked away.

The boy finished the ice cream, paid the cashier and left. When the waitress came back, she began to cry as she wiped down the table. There, placed neatly beside the empty dish, were two nickels and five pennies -You see, he couldn't have the sundae, because he had to have enough left to leave her a tip.

4 - Fourth Important Lesson - The Obstacle in Our Path

In ancient times, a King had a boulder placed on a roadway. Then he hid himself and watched to see if anyone would remove the huge rock.

Some of the king's wealthiest merchants and courtiers came by and simply walked around it. Many loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none did anything about getting the stone out of the way. Then a peasant came along carrying a load of vegetables. Upon approaching the boulder, the peasant laid down his burden and tried to move the stone to the side of the road. After much pushing and straining, he finally succeeded. After the peasant picked up his load of vegetables, he noticed a purse lying in the road where the boulder had been. The purse contained many gold coins and a note from the king indicating that the gold was for the person who removed the boulder from the roadway. The peasant learned what many of us never understand.

Every obstacle presents an opportunity to improve our condition.

5 - Fifth Important Lesson - Giving When it Counts

Many years ago, when I worked as a volunteer at a hospital, I got to know a little girl named Liz who was suffering from a rare and serious disease. Her only chance of recovery appeared to be a blood transfusion from her 5-year old brother, who had miraculously survived the same disease and had developed the antibodies needed to combat the illness.

The doctor explained the situation to her little brother, and asked the little boy if he would be willing to give his blood to his sister. I saw him hesitate for only a moment before taking a deep breath and saying, "Yes, I'll do it if it will save her."

As the transfusion progressed, he lay in bed next to his sister and smiled, as we all did, seeing the color returning to her cheeks.

Then his face grew pale and his smile faded. He looked up at the doctor and asked with a trembling voice, "Will I start to die right away?"

Being young, the little boy had misunderstood the doctor; he thought he was going to have to give his sister all of his blood in order to save her.

You see, after all, understanding and attitude, are everything.

bokak posa oh bokak posa..

hari nie aku buhsan gilerr.. kerja opis tue tok sah citer laa.. smlm dah bertungkus lumus mcm orang nak pecah kepala.. hari nie cam berehat sebentar bersama kit-kat..

hari nie, plan asalnya, berbukak puasa dengan adik kesayangan aku tue.. tp, last minute tadi, dia cakap tak jadi plak.. sebab kawan dia ajak bukak puasa sama2.. xperlaa, apa nak buatt.. besok kawan2 dia dah tak free..

rini bukak puasa ngan linda plak.. dia pun kebosanan.. ktorg nak g bukak posa kat satu kedai kat LRT nie.. tiap kali aku pergi kedai tue, mussssti ujan.. betuulll.. dah 3,4 kali jugak aku pegi sana.. wajibb ujan.. kecuali time aku pegi ngan buahati.. time tue langit mmg tak hujan, tapi hidung dia yang hujan.. hahaa.. siannn buahatiii..time tue buahati demammm..

hmmm, so sekarang nie, aku tunggu Linda roger aku laa nie.. berkemungkinan besar ktorang bukak posa lambatt.. hohooo~ skali skalaa.. thrill jugakk..

so, sementara duduk menunggu nie, aku nak settle test log dulu ( nanti dah raya..), then siapkan report utk ReportViewer..then nak surf jap2.. nak blogwalking.. then pack barang2.. utk berbukak puasa lewat bersama linda..hohooo~

8 pembuhungan

Got this email from my very the very best fren..dai pun dapat this email dari orang lain.. tersen tuh bila baca email nie.. ada orang argue plak pasal citer nie- true story atau tak.. hohooo~ xkesahla kan.. kat sini aku just nampak intipati email nie jerr.. so saja nak share2.. sharing is caringg liooo~ aku paste kat sini wokeh..

Memang sukar untuk orang lain percaya,tapi itulah yang berlaku. Ibu saya memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu untuk dijadikan renungan anda sekalian.


Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga. Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi ibu cepat memujuk. Ketika makan, ibu sering membahagikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, ibu berkata : ""Makanlah nak ibu tak lapar." – PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA.

Ketika saya mulai besar ibu yang gigih sering meluangkan watu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Ibu berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk membesarkan kami adik-beradik. Pulang dari memancing, ibu memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera. Sewaktu saya memakan gulai ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa daging ikan yang masih menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi. Saya sedih melihat ibu seperti itu.. Hati saya tersentuh lalu dengan menggunakan sudu saya memberikan ikan itu kepada ibu.. Tetapi ibu dengan cepat menolaknya. Ibu berkata : "Makanlah nak, ibu tak suka makan ikan." – PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Ibu pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya,abang dan kakak. Suatu dinihari lebih kurang pukul 1.30 pagi saya terjaga dari tidur. Saya melihat ibu membuat kuih dengan beremankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya melihat kepala ibu terhangguk kerana mengantuk. Saya berkata : "Ibu, tidurlah, esok pagi ibu kena pergi kebun pula." Ibu tersenyum dan berkata : "Cepatlah tidur nak, ibu belum mengantuk lagi." – PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.

Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, ibu terus sabar menunggu saya di luar dewan. Ibu seringkali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Illahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang. Ketika loceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, ibu dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang ibu yang jauh lebih kental.. Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum. Tapi ibu cepat-cepat menolaknya dan berkata : "Minumlah nak, ibu tak haus!!" – PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.

Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas saya baru beberapa bulan dilahirkan, ibulah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Ibu bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan. Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang untuk membantu ibu. Anehnya, ibu menolak bantuan itu. Jiran-jiran sering kali menasihati ibu supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi ibu yang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Ibu berkata : "Saya tidak perlukan cinta dan saya tidak perlukan lelaki." – PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.

Setelah kakak dan abang habis belajar dan mula bekerja, ibu sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit. Tetapi ibu tidak mahu. Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya. Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan ibu mengirim balik wang itu dan ibu berkata : "Jangan susah-susah, ibu ada duit." – PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.

Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan lagi pelajaran ke peringkat sarjana di luar Negara. Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang,kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya juga di luar negara. Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini ibu habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula. Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya. Ibu tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata ; "Tak payahlah, ibu tak biasa tinggal di negara orang." – PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.

Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua.. Suatu malam saya menerima berita ibu diserang penyakit kanser. Ibu mesti dibedah secepat mungkin. Saya yang ketika itu berada jauh diseberang samudera terus segera pulang untuk menjenguk ibunda tercinta. Saya melihat ibu terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Ibu yang kelihatan sangat tua, menatap wajah saya dengan penuh kerinduan. Ibu menghadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya.. Saya dapat melihat dengan jelas betapa seksanya penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga ibu menjadi terlalu lemah dan kurus. Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air mata. Saya cium tangan ibu kemudian saya kecup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat ibu dalam keadaan seperti ini. Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata : "Jangan menangis nak, ibu tak sakit." – PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.



Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali.



Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata, 'Ibu,saya sayangkan ibu.' Tapi tidak saya. Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun saya mengasihi ibu lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu, sampailah saat ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir.



Ibu, maafkan saya. Saya sayangkan ibu…

Nie yang buat tak sesaborr nak balik kampungg niehhh.. T_T windunyerrrr sama ibu+ayah betaaa!!



virus oh virus

hoh.. hari nie tatau la naper, tp banyak sunggoh virus menimpa2 kat thumbdrive depa2 nie.. pakai avira.. sket2 bunyik *trenetttt~ jap2, bunyi lagii *treenettt~ lama2, dah macam ringtone raya plak.. *trenenett~ trenenenett~ (*lagu: selamat hari raya)

baru2 nie, laptop aku kena virus jugak.. hohooo~ mcm org gilerr dibuatnyerr.. dah la banyak keje dalam laptop aku nie.. so, format bukanlah penyelesaian yang aku gemor.. maleh nak install balik program2 yang sememangnya aku perlukan utk kerja aku.. yang plg malas nak install balik adalah SQL server 2005.. itu laa yg plaing menyakitkan hati.. dah la nak carik installer tue susah..pinjam..pastu mintak tlg org install kan.. (measih yerr azamm.. :D ) yang lain tue aku boleh install sniri, tapi dah maleh laa..

Akhirnya, Abbas la yang sudi menolong aku menyucikan laptop aku dari anasir2 virus yang tidak diingini itu.. ada jugak blajar few things dari dia.. pasal registry2 nie.. aku bukan reti sangat..

Thursday, September 18

wakenabeb oh wakenabeb

hari nie keje mmg tekanan gilerr.. smua nak high priority.. nak ilang tension, td, surf jap.. usha blog abg eddie dan kak yanie, terjumpa 1 post dari blog abg eddie: (tergelak bila baca balikk.. adaa jugak buat hilang tension rinii..)

"
Tadi tetiba masa tengah on YM, ada message dari sorang member (pangkat adik gak la) dari portal Speedfinger. Masa tuh tengah nak cukurkan rambut Faris.

Sya_iciceme: salam abg edi..free skang tak?
Sya_iciceme: penting nie..

Eddie: yer
Eddie: arr hidup dan mati punya penting ke?

Sya_iciceme: lebih kuranggg laaa..
Sya_iciceme: tp xleh chelen kepentingan ant cinta ssy ngan cinta imrul
Sya_iciceme: :D
Sya_iciceme: caniii
Sya_iciceme: hal nie da lamaa nk cakappp
Sya_iciceme: tp nie abg edi free tak nie?
Sya_iciceme: xmganggu ker?
Sya_iciceme: (monolog dalaman: nebesss nyerr nk gtauuu..)
Sya_iciceme: (monolog dalaman: mintak2laa abg edi leh trima seadanyaaa..)

Eddie: heheh
Eddie: teruskan...
Eddie: amik napas..
Eddie: tahan 10minit.. lepas..
Eddie: *10saat.. 10 minit kang gol plak

Sya_iciceme: alaaa.. 10 jam pun apa ada haaaaal..
Sya_iciceme: abg edii..
Sya_iciceme: bebetulllaaaa
Sya_iciceme: siyessss niiieeehhh

Eddie: ter.. series ni };[
Eddie: apa prob~?

Sya_iciceme: -_- <--grrrrr~ mukapenuh ketenangan *fiiiuuuhhhh~
Sya_iciceme: tp abg edi janji r dlu agar takkan trasa hati atau apaaa, yeh..

Eddie: ngaaa ada kena mengena dengan abg edi ker?

Sya_iciceme: bukan apaa..bimbang hati tue nnt trasa..terguriiiisss

Eddie: huhhu
Eddie: cakap je

Sya_iciceme: looorrrhhhh..abg edi tatau g kerr hal niiiiee??

Eddie: hal apa?

Sya_iciceme: xpat bayangan langsung kerrr?? :o

Eddie: isk
Eddie: tak
Eddie: pasal SP ker?
Eddie: dah 2 bulan tak masuk sp

Sya_iciceme: adesssss..

Eddie: ker pasal AF6?

Sya_iciceme: laagiiiii la sukar utk patik ungkai kan

Eddie: atau berkaitan dengan perlantikan MB terengganu?
Eddie: cepat ar sya..
Eddie: iskk

Sya_iciceme: eyh jap
Sya_iciceme: ungkai ker rungkai tahh
Sya_iciceme: lantaklaaahh
Sya_iciceme: hmmm
Sya_iciceme: sigh
Sya_iciceme: sp?
Sya_iciceme: sy pun jarang masuk sp..agak bz skang..
Sya_iciceme: mmg xnyempat..
Sya_iciceme: tp,
Sya_iciceme: yg penting nie pasal abg ediii

Eddie: apa tu?
Eddie: ........

Sya_iciceme: abg ediiii, sungguh kerr abg edi tatau menauu pasal hal niiiee??
Sya_iciceme: adeeeehhhh laaaa..
Sya_iciceme: xsmpai atiiii plak nk gtaauuuu
Sya_iciceme: :~|

Eddie: !@#$%^&*()

Sya_iciceme: ok..ok..
Sya_iciceme: sy gtauuu
Sya_iciceme: sy ngan rupus nk ucapkaaaannnnn, SELAMATT HARIIII JAAADDDDIIIIIIIIII!!
Sya_iciceme:

Eddie: aaaaaaaaaaaaaaaaa cam gampang
Eddie: terkena akuh!

Sya_iciceme: heheheheheeeee

Eddie: hampess

Sya_iciceme: WAKENAAABEEEEEEEBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB
Sya_iciceme: :D

Eddie: mengong

Sya_iciceme: ucapan eklas dr ktorg uehh
Sya_iciceme: ngeeeheeeeeee

Eddie: hehehe
Eddie: tenkiu
Eddie: kim salam rupus

Sya_iciceme: open table r abg ediiiii
Sya_iciceme: insyllhhhhh

Eddie: datang nilai la nak suh open tebel

Sya_iciceme: hak ennnaaaa
Sya_iciceme: cam bunyik sound base xeklasssss jerrrr??

Eddie: ikhlas la tu

Sya_iciceme: kita mkn rmai2 kat seoul
Sya_iciceme: fuuuhhhh
Sya_iciceme: mmg besssttt!!
Sya_iciceme: nie kak yanie kasik adiah per?

Eddie: kasik baby boy
Eddie: hahahha

Sya_iciceme: nguaahhhhhuaahhhh
Sya_iciceme: jawapan org gateyyyy
Sya_iciceme: xperrrrrrr..smpailaaa msa bahgai sy ngan imrul nantiiiiiii
Sya_iciceme: :D

* thanks.. moga korang (sya & imrul) bahgia sokmo."

ngohoooo~~

Friday, September 5

rahsia bulan lahir

Dapat nie dr email.. saja.. post kat sini..


JANUARI
  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi
FEBRUARI
  • Berfikiran abstrak.
  • Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
  • Bijak dan pintar.
  • Berpewatakan yang mudah berubah.
  • Mudah menawan orang lain.
  • Agak pendiam.
  • Pemalu dan rendah diri.
  • Jujur dan setia pada segalanya.
  • Keras hati untuk mencapai matlamat.
  • Tidak suka dikongkong.
  • Mudah memberontak apabila dikongkong.
  • Suka kegiatan yang lasak.
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  • Mudah mempamerkan marahnya.
  • Tidak suka benda yang remeh-temeh.
  • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
  • Sangat berani dan suka memberontak.
  • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka hiburan dan sukan.
  • Suka benda yang bersifat seni.
  • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  • Belajar untuk mempamerkan emosi
MAC
  • Berpesonaliti menarik dan menawan.
  • Mudah didampingi.
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
  • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
  • Suka pada kedamaian.
  • Sangat peka pada orang lain.
  • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
  • Tidak cepat marah dan sangat amanah.
  • Tahu membalas dan mengenang budi.
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
  • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
  • Suka berangan-angan.
  • Suka melancong.
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
  • Suka dengan hiasan rumahtangga.
  • Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
  • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
  • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
APRIL
  • Sangat aktif dan dinamik.
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
  • Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
  • Punya daya mental yang sangat kuat.
  • Suka diberi perhatian.
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
  • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
  • Sangat berani dan tiada perasaan takut.
  • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
  • Emosi cepat terusik.
  • Cuba kawal perasaan.
  • Kecenderungan bersifat pendendam.
  • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
  • Kuat daya ingatan.
  • Gerak hati yang sangat kuat.
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
  • Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu
MEI
  • Keras hati & tegas.
  • Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Mudah marah apabila tidak dikawal.
  • Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
  • Perasaan yang amat mendalam.
  • Cantik dari segi mental & fizikal.
  • Tidak perlu dimotivasikan.
  • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
  • Mudah dipujuk.
  • Bersikap sistematik (otak kiri).
  • Suka berangan.
  • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
  • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
  • Daya khayalan yang tinggi.
  • Permikiran yang tajam.
  • Pandai berdebat.
  • Fizikal yang baik.
  • Kelemahan sistem pernafasan.
  • Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
  • Tidak berapa suka duduk di rumah.
  • Tidak boleh duduk diam.
  • Tidak punya ramai anak.
  • Rajin dan bersemangat tinggi.
  • Agak boros
JUN
  • Berfikiran jauh & berwawasan.
  • Mudah ditawan kerana sikap baik.
  • Berperangai lemah lembut.
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
  • Idea yang terlalu banyak di kepala.
  • Bersikap sensitif.
  • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
  • Bersikap suka menangguh-nangguh.
  • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
  • Cepat marah & cepat sejuk.
  • Suka bercakap & berdebat.
  • Suka buat lawak & bergurau.
  • Otaknya cerdas berangan-angan.
  • Mudah berkawan & pandai berkawan.
  • orang yang sangat tertib.
  • Pandai mempamerkan sikap.
  • Mudah kecil hati.
  • Mudah kena selsema.
  • Suka berkemas.
  • Cepat rasa bosan.
  • Sikap terlalu memilih & cerewet.
  • Kurang mempamerkan perasaan.
  • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
  • Suka pada barang yang berjenama.
  • Mudah menjadi eksekutif.
  • Kedegilan yang tidak terkawal.
  • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.
JULAI
  • Sangat suka didamping.
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
  • Agak pendiam kecuali dirangsang.
  • Ada harga dan maruah diri.
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
  • Sangat menjaga hati orang lain.
  • Sangat peramah.
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
  • Berjiwa sentimental.
  • Jarang berdendam.
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
  • Tidak suka benda remeh-temeh.
  • Membimbing cara fizikal dan mental.
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
  • Tinggi daya simpati.
  • Pemerhatian yang tajam.
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
  • Mudah dan rajin belajar.
  • Suka muhasabah diri.
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
  • Suka mendiamkan diri.
  • Suka duduk di rumah.
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
  • Tidak agresif kecuali terpaksa.
  • Lemah dari segi kesihatan perut.
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
  • Minta disayangi.
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
  • Terlalu mengambil berat.
  • Rajin dalam membuat kerja
OGOS
  • Suka berlawak.
  • Mudah tertawan padanya.
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
  • Berani dan tidak tahu takut.
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
  • Pandai memujuk orang lain.
  • Terlalu pemurah & bersikap ego.
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
  • Dahagakan pujian.
  • Semangat juang yang luar biasa.
  • Cepat marah & mudah mengamuk.
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
  • Sangat cemburu.
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
  • Cepat berfikir.
  • Fikiran yang berdikari.
  • Suka memimpin & dipimpin.
  • Sifat suka berangan.
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
  • Belajar untuk bertenang.
  • Sikap kelam kabut.
  • Romantik, pengasih dan penyayang.
  • Suka mencari kawan
SEPTEMBER <-- BUAHATI ^_^ *wink
  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur. [buahati: mmg sangat bertolak ansur.. ^_^]
  • Sangat cermat, teliti & teratur. [buahati: soooo truuuee.. ^_^]
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. [buahati: hohooo~]
  • Pendiam tapi pandai bercakap. [buahati: checkbox:checked]
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati. [buahati: ini antara yg buat aku sayaanggg sangattt2 sama buahatikuu ^_^]
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. [buahati: sifat yg susah nak jumpa pada org lain]
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna. [buahati: bcoz he'l do his best kalau buat apa2]
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui. [buahati: errr..tatauu..tatauuu~ XD ]
  • orang yang banyak berfikir.
  • Daya pentaakulan yang baik. [pentaakulan tue apa tah..]
  • Otak bijak & mudah belajar. [buahati:mmg sangaat cepat bajar]
  • Suka mencari maklumat.
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik. [buahati:tat's y dia lagi suka diam..]
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. [buahati:nie nk korek rahsia dr buahatii nie jap g nie.. hahaha]
  • Suka sukan, hiburan & melancong. [buahati: tgk lengan pun da tauu..cam brus lee tuuuee..hohooo~]
  • Kurang menunjukkan perasaannya. [buahati:errr, cam salu tunjukkk jer rasa kecintaan dan kesayangannyaaa.. *shine *shine]
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan. [buahati: sayangg, maaf yerr kalau saya ada hurt ur feelings.. T_T janji tak buat lagiikkk.. T_T ]
  • Terlalu memilih pasangan. [buahati:skang dah pilihh daahhh~ ]
  • Sukakan benda yang luas. [xpahammm ayat2 metafora apa-fora nieh..]
  • Bersistematik [buahati: sistemetiikknyerrr..patutla terar mathmetics~~]
to buahati: i love you as who you are..


OKTOBER
  • Suka berbual.
  • Suka orang yang sayang padanya.
  • Suka ambil jln tengah.
  • Sangat menawan & sopan santun.
  • Kecantikan luar & dalam.
  • Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
  • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
  • Sentiasa berkawan.
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
  • Cepat marah.
  • Macam pentingkan diri sendiri.
  • Tidak menolong orang kecuali diminta.
  • Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
  • Tidak suka terima pandangan orang lain.
  • Emosi yang mudah terusik.
  • Suka berangan & pandai bercakap.
  • Emosi yang kelam kabut.
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
  • Suka melancong, bidang sastera & seni.
  • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
  • Romantik dalam percintaan.
  • Mudah terusik hati & cemburu.
  • Ambil berat tentang orang lain.
  • Suka kegiatan luar.
  • orang yang adil.
  • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
  • Mudah patah semangat
NOVEMBER
  • Banyak idea dalam perkara.
  • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
  • Berfikiran kehadapan.
  • Berfikiran unik dan bijak.
  • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
  • Pemikiran yang tajam.
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • Sesuai jadi seorang doktor.
  • Cermat dan teliti.
  • Personaliti yang dinamik.
  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
  • Terlalu degil dan keras hati.
  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
  • Tak suka marah kecuali digugat.
  • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
  • Pandai muhasabah diri.
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • Otak yang sangat tajam.
  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • Tidak hargai pujian.
  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  • Cuba sampai berjaya.
  • Badan yang sasa.
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Suka duduk di rumah.
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
  • Bercita-cita tinggi.
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
DISEMBER <-- ME ^_^
Note:
text yg dark pink tue di-edit by my buahati last nite.. huhuuu~ so, basically, kalau text yg dark pink tue address "i" atau "me", itu refering to him laa.. itu yang wut he tink of me laaa..hohooo~


  • Sangat setia dan pemurah. - ssaaangaaaatttt pemurah kat soping kompleks...ahaks! ;p
  • Bersifat patriotik. - cant argue more..evryting i said CAN and WILL be used against me if i kutuk the authorities..adehhh~
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. - one word..HYPERACTIVE!!
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. - in deciding about sumtin i guess..sumtimes... :)
  • Bercita-cita tinggi. - saaangaaaattt tinggi hingga mencapai tahap dewa dewi...ehek ehekk~
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. - i dunno about "suka"..but she's a natural leader and she always make her way thru the top in no time..guess i'm lucky eh? ngehee~ ;)
  • Seronok bila didampingi. - yupp..sumtimes even troubles like to come along..nvm dear, i'm here... xD
  • Suka bercampur dengan orang. - suka..mudah..maybe cuz she's simply the sunshine to us all... :)
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. - meh cni meh nak belai meh..kucikucikucikkk~ =D
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. - saaangaaaattt jujur..innocent..gud quality of her..but i warn u, altho she always looked innocent..dont dare to bully her..she's not stupid ok? tolak ansur..? hmmm.....ahaks! ;p
  • Tidak pandai berpura-pura. - tak pandai ppura..tapi dtg setan kecik dia..abeh dia purak purandakan kita..hamboi hamboi hamboiii~ hahaa~
  • Cepat marah. - who doesnt? as long as she's 18kali lebih cpat sejuk blk..kan dear kan kann? muehehee~ alalaa kucik kucikk~ cak cakkk~ ;p
  • Perangai yang mudah berubah-ubah. - never fear, i'm here to made up the decisions..haha..terasa poyonyer...hohohoo~
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi. - that's what i respect most of her..she's so down to earth to anyone.. :)
  • Benci pada kongkongan. - erkk..no comment... la la laaa~ fiu fiuu~
  • Suka berlawak. - sukanyaaaa~ suka sgt..wawawaaaa~ ekeke~ ;p
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik. - fuhh..sgt logik sampaikan citer doraemon pun bleh amik serius...ekekekee~ ;p

tagged oh tagged

huhuuuu~

I've been tagged by zol.. xsure how it work, tapi mcm nak keep kawan2 dalam loop.. macam nak buat chain sesama bloggers.. [kotttt~] :P
  1. dah try google, dapat info sket2
  2. dah try tanya zol+sis yg tag blog zol --> still no answer
    [*ppsssstt..zol..jangan sampai ak kol ko.. :D]
  3. dah try visit website yg dalam gmbar-->tp xdapat bkk website dia..
Tak tau aci tak kalau nak tag pada org yg dah kena tag.. xaciii koootttt.. :P

Tp, apa2 pun, cam best jerr tag2 stuff nie.. ^_^
Ok guys, once da kena tagged by another blogger:
  1. Copy gambar smiley kat bawah then post it into ur blog.

  2. Tag pada min of 5 other bloggers [muslim] yang anda kenal who will then tag minimumnya pada 5 other bloggers.

  3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka utk bgtau yg diorang dah kena tag.

  4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

I was tagged by:
zol

Dan sekaraangg, mari kita lihat.. siapa yang kenaaa!!

  1. abg eddie
  2. kak yanie
  3. nik kabis
  4. linda topo
  5. ijat
  6. nor tecik tomel
  7. firdauz
S.E.L.A.M.A.T B.E.R.P.U.A.S.A S.E.M.U.A.A!! ^_^

Thursday, September 4

[ps tutorial] cloud

Jom buat cloud yang comel.. ^_^
Result:
1) amik [custom shape tool]


2) pilih [cloud1]:


3) create a cloud with wite in color

4) add [stroke] effect
  • stroke size: 16px
  • color: #85dcfc
5) pilih [Delete Anchor Point]

6) Click pada cloud shape dan buang few anchor points

8) gunakan jugak [Direct Selection Tool] untuk adjust mana2 angle secukup rasa

9) adjust saaampai jadik bentuk cloud yg korang idamkan.

Taddaaaaaaaaa!! mine dah siap daahh..

Friday, August 29

buahati oh buahati


buahati dah sampaiiiiiiiii!! ^_^

edit oh edit

smalam baru pasan ada folder yang tak terusik lagi.. (tah ker banyaaaak lagik folder yg tak teredit).. ramai kawan2 suh mintak editkan.. nak edit.. tapi siyesssss xder masa terluang yg bebetul bleh nak concentrate nk edit.. mintak ampun yerr pada kawan2 yang ada mintak aku/saya/beta/adik edit gambor tue.. naaaaakkkk sangat edit.. tp itu laaa, masa cam tak brapa nk cukup.. huhuu~


bdw, nie ada gambar yg edit utk shenode.. huhuuu~ dah lamaa dah gambar nie snornyerrr dia request ak editkan.. mintak ampon, yer shenode.. nie ak kasik sebagai pengbat hatiii.. theeeheeee..


itu gambar yang diedit jap2 canu.. sowii,..sempoii jer.. ini gmbar asal.. gambor shenode bersama buahati kesayangan beliau..kalau nak pujuk buahati dia, ajak p zoo.. hihiii.. cooomellllll~