jalan-jalan di taman

Thursday, August 7

phobia oh phobia

Pagi tadi, dalam bersiap2 nak ke office, aku menggelabah giler sebab tetiba terdengar bunyik orang fogging.. Bunyi tue makin dekatt..makin dekatttt.. Sampai menggeletaarrr tangan aku nak bersiapp..nak keluar rumah cepatt.. Nak kunci pintu, mangga door grill.. hohhoooo.. menggeletarrr menggelupuuurrr.. asap time tue dah kat rumah jiran.. mmg bila the moment dapat lock jerrr, terus lariii..


Dah sampai2 office, (tak thumb sbb sampai lambat..ngeeheee.. *peace).. Pagi2 apa lagii.. terus bercerita cam mak nenek kat Linda ngan Nik sambil balun nasik lemak Linda..

Tak tau la aku takut pada bunyi dia atau pada asap kepul2 dia tue.. Dan tak tau jugak samada itu kategori phobia atau tak.. hmmmm, apa lagii, terus laa google.. cari info pasal phobia nie.. memang melambak information2 berkaitan phobia nie.. Ok, setelah di google, secara umumnya, phobia ada 5 kategori: (dan secara otomatis nya, aku terus akan menukar bahasa pasar aku pada ayat yang lebih mudah difahami..info untuk semua..)

1) Animal type
- takut pada Labah-labah (arachnophobia)

2) Natural environment type
- takut pada ketinggian (acrophobia)
- takut pada air (aquaphobia) – termasuklah laut, sungai, atau air dalam bathtub

3) Situational type
- takut pada gelap (nyctophobia).

4) Blood/injection/injury type
- takut pada jarum suntikan (Trypanophobia)

5) Other
- takut pada no 13 (triskaidekaphobia)
- takut pada clowns (coulrophobia)


TREATMENT

Ada treatment utk heal atau redakan perasaan phobia nie bergantung kepada jenis2 phobia tersebut, tapi kat sni boleh bagi secara general la kott.. sbb kurang arif bab2 nie..

Kalau baca treatment2 utk atasi phobia nie, mmg macam2 nama treatment yang adaa.. tapi, pada asasnya, kalau kesimpulan yg boleh dibuat (betulkan yerr, kalau salah..) treatment utk atasi phobia adalah dengan menghadapi ketakutan tue.. dengan dedahkan pada object /keadaan secara berperingkat. cuba tolerate ketakutan tue sampai ia berkurangan.. bila dah selalu hadapi, diri akan belajar untuk terima dan hadapi.. Berdasarkan information dari http://hcd2.bupa.co.uk/fact_sheets/html/phobias.html, badan manusia akan berada dalam keadaan ketakutan secara maximumnya leboih kurang sekitar 40minit.

sesetengah org mungkin boleh hadapi sendiri, dan ada ada jugak yang memerlukan bantuan keluarga/kawan2. Kalau still tak dapat membantu jugak, cuba bantuan professional dari psychiatrist/therapist.

Nie ada bagi list of link2 yang mungkin boleh dijadikan rujukan utk phobia treatment:

PHOBIA LIST
( sumber: http://phobialist.com/ )
  1. Acousticophobia- Fear of noise.
  2. Acrophobia- Fear of heights.
  3. Aeroacrophobia- Fear of open high places.
  4. Aeronausiphobia- Fear of vomiting secondary to airsickness.
  5. Ailurophobia- Fear of cats.
  6. Bathophobia- Fear of depth.
  7. Batophobia- Fear of heights or being close to high buildings.
  8. Batrachophobia- Fear of amphibians, such as frogs, newts, salamanders, etc.
  9. Bibliophobia- Fear of books.
  10. Catapedaphobia- Fear of jumping from high and low places.
  11. Cathisophobia- Fear of sitting.
  12. Catoptrophobia- Fear of mirrors.
  13. Chaetophobia- Fear of hair.
  14. Cheimaphobia or Cheimatophobia- Fear of cold.(Frigophobia, Psychophobia)
  15. Chrometophobia or Chrematophobia- Fear of money.
  16. Chromophobia or Chromatophobia- Fear of colors.
  17. Chronophobia- Fear of time.
  18. Chronomentrophobia- Fear of clocks.
  19. Cibophobia- Fear of food.(Sitophobia, Sitiophobia)
  20. Cleptophobia- Fear of stealing.
  21. Climacophobia- Fear of stairs, climbing, or of falling downstairs.
  22. Clinophobia- Fear of going to bed.
  23. Dendrophobia- Fear of trees.
  24. Dentophobia- Fear of dentists.
  25. Dermatophobia- Fear of skin lesions.
  26. Dermatosiophobia or Dermatophobia or Dermatopathophobia- Fear of skin disease.
  27. Dextrophobia- Fear of objects at the right side of the body.
  28. Dromophobia- Fear of crossing streets.
Dan baanyak lagiii.. boleh google atau rujuk pada http://phobialist.com/ untuk complete list.. Dari A-Z..

6 comments:

kakNgah cumeiiiii said...

n u r Dromophobia. hohohohoho.

beta penjaga peti ais said...

XD eyyhhhh, xleh lawan cik kecik kitaaaa..

ZuL said...

klu tkt ng aweks cun apa pulak panggil? awekcunphobiamania?

beta penjaga peti ais said...

@zul-
hohoooo!! XD awexcunophobiaa.. ngahahahaa!! kena register lam phobia list tuehh.. tp rasaya mmg ada puunn..cuma tatau apa namanya yg sbnr.. sbb ritu terlintas ada yg phobia pd lelaki ensem.. o_0

rfsx aka tuan punya peti ais said...

lorr..toksah la nak fobia ngn laki ensem plak..
susah beta nanti...
ader plak nak takut ngn beta...

ecehh~ x

beta penjaga peti ais said...

o_0
@rfsx-
kandaaa..kandaaa.. xperlulaa nak susah2 payah berperasaaannn..

horrrr, phobia betullaa ngan orang yg pasan ensem niehh.. hohoooo~
xperr..xperr.. kita ada treatment utk atasi masalah nie yaa kanda..jgn bimbang.. *sambil tepuk-shabas-bettey kat bahu kanda..