jalan-jalan di taman

Friday, August 29

buahati oh buahati


buahati dah sampaiiiiiiiii!! ^_^

edit oh edit

smalam baru pasan ada folder yang tak terusik lagi.. (tah ker banyaaaak lagik folder yg tak teredit).. ramai kawan2 suh mintak editkan.. nak edit.. tapi siyesssss xder masa terluang yg bebetul bleh nak concentrate nk edit.. mintak ampun yerr pada kawan2 yang ada mintak aku/saya/beta/adik edit gambor tue.. naaaaakkkk sangat edit.. tp itu laaa, masa cam tak brapa nk cukup.. huhuu~


bdw, nie ada gambar yg edit utk shenode.. huhuuu~ dah lamaa dah gambar nie snornyerrr dia request ak editkan.. mintak ampon, yer shenode.. nie ak kasik sebagai pengbat hatiii.. theeeheeee..


itu gambar yang diedit jap2 canu.. sowii,..sempoii jer.. ini gmbar asal.. gambor shenode bersama buahati kesayangan beliau..kalau nak pujuk buahati dia, ajak p zoo.. hihiii.. cooomellllll~




amazed on amazed o_O

Can U read this? fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid, too. Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe tuo fo 100 anc. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

Wednesday, August 13

heels oh heels

hohhhoooooo~ hari nie, aku datang awaalll ker opisss.. kul 9am lagii dah sampaiii.. shiiinnnn~ shiinnnnnnn~ theeheee..itu pun mangun sedikit lambat..dgn kepantasan dan kecekapan yang ada, dapat gak bsiap awal..
note: buahati tlupa nk tejut ak mangon.. hohooo~ nnt kena dendaa.. siaplaaaa~

ok, sambung citer utk kisah harinie.. tadi, sampai2 ofis, time nk thumb tue, tetiba terpana dgn ada satu suara sumbang dari arah bakang, sound akuu~ "awaaaallll, dataaangggg~" hohooooo..dah la aku tak kenal diaaa..perluuu kerr nak tegur dgn sound aku cantuuu~ hohooo..emo pula sayaa.. HAHAHAHA!! kalo aku datang lewat, xder pulak nak sound2 apaa.. aku datang awal nie, buat2 kagum pak malau pulak,kannn?? hohoooo~


Nik nampak aku dah thumb, awal bebbbb, tersengehhh diaa..mungkin tersenyum sebab puas tengking aku maki hamun dalam telefon kejut aku bangunnn.. XD hohooo~ yaaa, Nik!! ko berjayaa!! *tepuk bahu syabas-bettey kat bahu Nik.. pastu, tak lamaa dia maintain senyuman manis dia tue (lah sangattttt~) terus, dia sound aku "hwaaaa~ cikpah pakai heelllsss~~" hohooooo~ shioowwwwwwwwwwwwwww~


Hari nie dah settle banyak benda.. semua sudahhh.. tapii, tambah pulak lagi satu benda.. SOP kena amend lagikk..hohoooo~ penatnyaa minda guerrrr~ tappperrr, nnt buahati ubatkan kepenatan niehh.. ^_^ hohooo~

huhuuuu~ windu pulak sama buahatiii.. hilang semua penat tension bila dapat dengar suara buahatii.. huhuuu..cakap mau jiwang.org plak kannn?? hahahahaaa.. xoxoxoxoxoxo

Tuesday, August 12

busy oh busy


bz daayyy.. hohoooo.. (bz laa sangatttt~ bwekkk~)

Thursday, August 7

tunas oh tunas


Sonoknyerrrrr hariniiieee!! pokok dah ada tunas baruuuu!! huhhuuuuu!! sonokkknyerrrr ^_^ wiihiiiiieeee!! tiap hariiii siram pokokkkk.. tadi sama2 ngan linda, kitorg duk tepi dustbin buang daun2 kering yang kat pokok.. sambil gelak2, ceritaa2.. pastu tambah plak nik datang tgk penemuan tunas tue.. sonok gilerrr.. ^_^ xlama keadaan canuu..sbb ttba linda cakap, "wey, ko tak rasa kita mcm makcik2 jiran yang ngumpat tepi pagar kerr?"
Aku : err, ha'aa laaa..da laa weyy.. nak masuk rumah duluuu.. angkat kainn..
Linda: oooo..ha'aaa..ak punnn.. nak g goreng ikan niiieee.. bye..
Aku : errr, bye..

*tinggallaa dustbin tue seketul2 kat situu..

phobia oh phobia

Pagi tadi, dalam bersiap2 nak ke office, aku menggelabah giler sebab tetiba terdengar bunyik orang fogging.. Bunyi tue makin dekatt..makin dekatttt.. Sampai menggeletaarrr tangan aku nak bersiapp..nak keluar rumah cepatt.. Nak kunci pintu, mangga door grill.. hohhoooo.. menggeletarrr menggelupuuurrr.. asap time tue dah kat rumah jiran.. mmg bila the moment dapat lock jerrr, terus lariii..


Dah sampai2 office, (tak thumb sbb sampai lambat..ngeeheee.. *peace).. Pagi2 apa lagii.. terus bercerita cam mak nenek kat Linda ngan Nik sambil balun nasik lemak Linda..

Tak tau la aku takut pada bunyi dia atau pada asap kepul2 dia tue.. Dan tak tau jugak samada itu kategori phobia atau tak.. hmmmm, apa lagii, terus laa google.. cari info pasal phobia nie.. memang melambak information2 berkaitan phobia nie.. Ok, setelah di google, secara umumnya, phobia ada 5 kategori: (dan secara otomatis nya, aku terus akan menukar bahasa pasar aku pada ayat yang lebih mudah difahami..info untuk semua..)

1) Animal type
- takut pada Labah-labah (arachnophobia)

2) Natural environment type
- takut pada ketinggian (acrophobia)
- takut pada air (aquaphobia) – termasuklah laut, sungai, atau air dalam bathtub

3) Situational type
- takut pada gelap (nyctophobia).

4) Blood/injection/injury type
- takut pada jarum suntikan (Trypanophobia)

5) Other
- takut pada no 13 (triskaidekaphobia)
- takut pada clowns (coulrophobia)


TREATMENT

Ada treatment utk heal atau redakan perasaan phobia nie bergantung kepada jenis2 phobia tersebut, tapi kat sni boleh bagi secara general la kott.. sbb kurang arif bab2 nie..

Kalau baca treatment2 utk atasi phobia nie, mmg macam2 nama treatment yang adaa.. tapi, pada asasnya, kalau kesimpulan yg boleh dibuat (betulkan yerr, kalau salah..) treatment utk atasi phobia adalah dengan menghadapi ketakutan tue.. dengan dedahkan pada object /keadaan secara berperingkat. cuba tolerate ketakutan tue sampai ia berkurangan.. bila dah selalu hadapi, diri akan belajar untuk terima dan hadapi.. Berdasarkan information dari http://hcd2.bupa.co.uk/fact_sheets/html/phobias.html, badan manusia akan berada dalam keadaan ketakutan secara maximumnya leboih kurang sekitar 40minit.

sesetengah org mungkin boleh hadapi sendiri, dan ada ada jugak yang memerlukan bantuan keluarga/kawan2. Kalau still tak dapat membantu jugak, cuba bantuan professional dari psychiatrist/therapist.

Nie ada bagi list of link2 yang mungkin boleh dijadikan rujukan utk phobia treatment:

PHOBIA LIST
( sumber: http://phobialist.com/ )
  1. Acousticophobia- Fear of noise.
  2. Acrophobia- Fear of heights.
  3. Aeroacrophobia- Fear of open high places.
  4. Aeronausiphobia- Fear of vomiting secondary to airsickness.
  5. Ailurophobia- Fear of cats.
  6. Bathophobia- Fear of depth.
  7. Batophobia- Fear of heights or being close to high buildings.
  8. Batrachophobia- Fear of amphibians, such as frogs, newts, salamanders, etc.
  9. Bibliophobia- Fear of books.
  10. Catapedaphobia- Fear of jumping from high and low places.
  11. Cathisophobia- Fear of sitting.
  12. Catoptrophobia- Fear of mirrors.
  13. Chaetophobia- Fear of hair.
  14. Cheimaphobia or Cheimatophobia- Fear of cold.(Frigophobia, Psychophobia)
  15. Chrometophobia or Chrematophobia- Fear of money.
  16. Chromophobia or Chromatophobia- Fear of colors.
  17. Chronophobia- Fear of time.
  18. Chronomentrophobia- Fear of clocks.
  19. Cibophobia- Fear of food.(Sitophobia, Sitiophobia)
  20. Cleptophobia- Fear of stealing.
  21. Climacophobia- Fear of stairs, climbing, or of falling downstairs.
  22. Clinophobia- Fear of going to bed.
  23. Dendrophobia- Fear of trees.
  24. Dentophobia- Fear of dentists.
  25. Dermatophobia- Fear of skin lesions.
  26. Dermatosiophobia or Dermatophobia or Dermatopathophobia- Fear of skin disease.
  27. Dextrophobia- Fear of objects at the right side of the body.
  28. Dromophobia- Fear of crossing streets.
Dan baanyak lagiii.. boleh google atau rujuk pada http://phobialist.com/ untuk complete list.. Dari A-Z..