jalan-jalan di taman

Monday, July 6

update!! update!!

hohooo.. semalam tak sempat nak update pasal my visit ke kinik.. :P

kelmarin dengan bersemangatnyer, pergi kinik utk 3d/4d scan.. punyalah lama tgu.. last saturday ramai pulak q.. landing kat buahati, sampai bahu sengettt2.. bila turn dah sampai, rasa sooo excited..

mula2 our doctor starts with 2D scan.. doctor go into detail setiap part of my lil-but-not-so-lil baby.. check lungs diaa..
stomach.. dengar heart beat our baby.. saaangat terujaaaa.. sampai sekarang terngiang2 heartbeat diaa.. lajuuu.. (*suka tgk reaction buahati.. saaangat comel..dulu pun doctor ada sampai tergelak tgk buahati bukan main excited bila dapat tau jantina walau tak kompem lagi time tue..) panjang thighs our baby, besar our baby, berat baby sekarang is 1.5kg..

sekarang dah masuk week 31.. nebeesssss.. nebeeesss.. tapi dalam masa yang sama, tak sabarr..


during 2D scan, nampak our baby facing ke bawah.. so, xdapat lah nak proceed 3D/4D scan.. our baby maluuu2.. dia cover muka dia.. bukan saja tutup muka dengan tangan, tapi jugak dengan kakii2 skalliiiiii.. ahakksss!! mallu sangattt buahati kesayangan abah+ummi yerrr..
nnt bebesok, around august, kitorg plan nak try our luck lagi sekali utk scan 3D/4D scan..


2 comments:

mohd faizal bin sarif said...

jgn selalu sgt scan cik pah..kalo bce2 review rmai ckp ade efek.ye la mmg tak tau tul ke tka.tp ade baik jgn amik ape2 risiko.kalo ko nk scan..lepas scan tu cepat2 ko bersihkan dgn tisu ke..mandi ke..ok sekian.nasihat dr doctor pakar.

rfsx said...

"Ultrasonic fetal scanning, from a medical standpoint, generally is considered safe if properly used when information is needed about a pregnancy. Still, ultrasound is a form of energy, and even at low levels, laboratory studies have shown it can produce physical effects in tissue, such as jarring vibrations and a rise in temperature. Although there is no evidence that these physical effects can harm a fetus, the FDA says the fact that these effects exist means that prenatal ultrasounds can't be considered completely innocuous."