jalan-jalan di taman

Wednesday, September 19

Buying house - early bird vs completed with CFO



Early bird:


  • Offered with lower price
    • Harga offered kepada early bird selalunya lebih murah berbanding harga rumah untuk next phase.
  • Risk to take
    • penting untuk kita tau/ study siapa developer untuk project rumah berkenaan. mungkin boleh tengok diorg punya previous project - either pada their website atau direct you guys pergi visit their office. selalunya akan ada ruangan "show off" diorg of their previous projects.
  • Loan
    • Kena ready siap2 bayar for small amount of your housing loan (providing kalau anda buat bank loan) sebelum rumah siap.
    • Bagi yang apply gov loan, tak face masalh problem ni sebab bayaran loan rumah hanya akan dipotong bila rumah dah ready.

Rumah yang completed with CFO:
  • Price
    • Akan agak lebih tinggi. Boleh beza puluhan ribu dari harga offered pada awalnya.

  • Risk
    • Anda akan bayar rumah yang dah berkenan di hati seperti mana anda dah tengok rumah tu.
    • Means, tak ada lagi tempoh masa 2 tahun defect complaint pada pemaju.
    • Tapi apa2 pun, terpulang pada developer jugak, kalau atas budi bicara, ada yang bagi jugak peluang utk buyer complaint any defect pada rumah tu tapi tertakluk pada syarat2 yang dikenakan, contohnya, buyer hanya layak untuk complaint once.

No comments: