jalan-jalan di taman

Wednesday, September 19

Buying house - Leasehold vs Freehold


Waktu aku dan hubby duk hunting for property baru kami, leasehold vs freehold mmg dilihat sebagai salah satu faktor kami dalam menentukan wther or not nak beli rumah tersebut. bg kami biar berbaloi bayar beribu2 setiap bulan untuk our house. biar terasa we own the property.




Leasehold vs Freehold - nilai hartanah
Mostly di Malaysia, harga hartanah untuk freehold selalunya adalah lebih tinggi berbanding leasehold.
Tapi depends juga pada kawasan. leasehold property yang terletak di kawasan yg mmg kawasan elite, pesat atau mmg golden area tetap mempunyai value yang tinggi. 

Kebanyakan daripada kita, lebih prefer untuk beli hartanah freehold. ada juga yang tidak kisah dengan title untuk property tersebut. Ada yg berpendapat 99 tahun is more than enough utk mereka.

Leasehold vs Freehold - Real issue
Rasanya, it is not much soal risau kerajaan nak ambil balik tanah tersebut tapi lebih kepada soal pindah milik hartanah tersebut.

Kalau kerajaan nak ambil balik tanah tue, samada leasehold atau freehold, basically sama saja.. tetap diberi pampasan mengikut nilai hartanah tersebut. Contoh yang berlaku pada my parent, dulu ada ura-ura nak besarkan airport yg sedia ada, dan rumah my parent adalah part of their plan. jadi mereka datang banci dan buat kira2 pampasan. rumah my parent, untuk makluman adalah freehold. nasib baik tak jadi.. mereka shifted to other side. :D

Pendek kata, kalau nak kena ambil, ambil juga..

Satu perkara perlu diteliti masa nak beli rumah leasehold. check details untuk property tersebut pada developernya. tanah tu developer dah dapat kelulusan since dari tahun berapa. plan siapnya rumah tu bila. kena ingat, 99years tu bukan starting korang masuk rumah ya..

Freehold:

  • mudah ditukar milik (tak perlu kebenaran daripada pejabat tanah)


Leasehold:

  • pertukaran milik - perlu kebenaran daripda pejabat tanah - ambil masa lebih kurang 6 bulan. Untuk some cases, kena lalui proses rayuan (contoh pemindahan milik dari lot bumi kepada non-bumi). Jadi, owner mungkin akan terlepas peluang jual-beli hartanah sbb buyer akan ada masa untuk cari rumah lain.
  • kalau hartanah tersebut left lebih kurang 60 years, bank2 mostly berat utk approve loan.
  • kalau lease dah expired, pejabat tanah kata, bila nak renew, owner kena bayar premium. nilai premium ni tak ditetapkan. means, akan ditentukan bila sampai masa berkenaan.
  • taken from this forum :
"I audited a company which the factory leasehold land title was expired...it took them more than 4 years to apply for the land extension and paid almost the same price as they bought the land...not included the under table money they had incurred..."



No comments: