jalan-jalan di taman

Wednesday, July 25

main masak-masak

hati: hmmm, hari ni nak masak apa..
minda: apa lagi.. google laa.. yeehheee..
hati: waahh.. bisekut cornflake.. nampak senang..
mulut: che dah (officemate aku), ko ada esen vanilla tak.. nak sikit lebih kurang 1 camca..

minda: bersajak betul.. mana ada baking tray yang boleh nak buat bisekutnya.. T.T
hati: alahmak.. ok, next please.. hmm.. boleh buat to-do list ni.. nak masak che mek molek, aiskrim goreng, puding roti, donut balls.


untuk hari ni it's either donut balls atau aiskrim goreng.. wheehhouu~~

kurangkan saman

bila check saman, aku ada saman rm300 - lebih speed limit january lepas. tp disebabkan tak ada terima apa-apa surat saman, jadi aku kena bayar max tak dapat buat rayuan. then aku teringat org kata actually kita boleh kurangkan saman tapi kena ada kenal orang la.. then aku cuba.

orang itu: oooo, boleh kurangkan jadi rm180. nnt kalau nak bayar, bayar direct pada saya.
saya : aik, tak boleh bayar dekat mana-mana kaunter eh..
orang itu:boleh, tapi kalau bayar kat kaunter kena bayar rm300 lah..


terus buat aku ponder.. ini mcm kes rasuah jerr?? i mean, kita bayar utk lebih rendah.. tapi tidak mengikut cara yg betul. aku ingatkan org itu raise my issue - dpt rayuan sebab aku tak dapat apa-apa surat saman. rupanya guna cara org blkg. dan sah-sah orang itu ambik "upah" sikit dari rm180 itu..

baik aku bayar rm300.. sorry ya kalau anda sendiri pernah buat tapi aku tak dapat terima. bg aku ini tetap rasuah..

hati-hati.. fikir-fikirkan lah ya sahabat-sahabat.

Friday, July 20

unpacking

ok, this is just ssooo stupid.. early this morning, aku dah pack baju untuk bawak balik kampung ptg ni.. tapi, makin banyak melipat kain, gatal pulak tangan unpack baju.. apakahh!!

just pick any baju will ya! tapi plg banyak baju adalah my lil hero's.. bawak-spare-in-case-tak-sempat-cuci applied to most of all baju-baju raafiif.. hoedeng.. macam laa tak do washing machine kat ganu..





sangat tak cool.. penyakit pompuan.. it's in our gene la kot i guess.. balik 3 hari, baju macam nak berpindah rumah..

filem melayu

lately, tengok makin rancak filem-filem baru akan ditayangkan di pawagam.. aku simpulkan, ada 2 trend yang agak nyata dalam market filem-filem malaysia:

  1. genre cerita
hantu.. cinta.. rempit.. pffttt~~ malas nak cakap.. tgk je lah kalau nak tengok yaa.. 
  1. hero/heroin
boleh expect siapa leading actor/actress. tgk saja siapa menang anugerah, sure lepas tue asyik muka dia laa jadi hero/heroin filem tu.. double pfffttt~~

sebab tu aku lagi prefer kru's prod line sebab at least diorg cuba come out dengan something different. kalau perasan, diorg punya music vid clip pun lain dari artis lain sejak dari dulu..



it's not that aku tak support film-filem malaysia, tapi i mean like, seriously, tolonglah pelbagaikan.. you know what i meeeaannn..

kata nak filem malaysia majuuu..

ok, nak p cari balik green mile.. 

cicak


hooe shoot.. tadi sedang berkemas-kemas rumah, cicak boleh buat aku terperanjat. cicak tu lari seolah-olah mengejek aku sambil berkata "surpriiiissse" ala-ala surprise-deco-bersama-eric. ini kalau my i.heart.you nampak live, mmg dia sure pasti akan gelakkan aku..







kata my .i.heart.you, reaction aku sangat kelakar.. bukan ku pinta.. tapi begitulah mmg reaksiku seadanyaa..
ok, tak mau cakap lagi.. hetchiuuu.. (labiuu labiuuuu..ehee..)

Thursday, July 19

ultrameng

ok, pass few weeks, ada belikan raafiif this 1 set of ultraman sticker book.. dalam banyak-banyak gambar ultraman and monsters, ada 2 gmbr yang draw my attention dan buat aku terkikik-kikik ketawa.


yang pertama:
kenapa ketiak ultraman tu terkooyak.. ahahahhahaaa.. kesian ultraman..

yang kedua:

tak mau cakap.. hanya orang yang berkaitan akan memahami..
(pd sahabat yg berkenaan, ini la gambar yang aku ceritakan tu.. sama tak.. sama tak.. sangat comel kan.. XD )

compelling compassion

ada satu video yang aku nak share di sini.. kesian si perempuan itik nie..

video

jemur kereta

gaya menjemur kereta.. kejadian adalah berlaku di MMU di FOE parking lot.. sekian..

Wednesday, July 18

gelak ke nangis?

this morning, ada a friend of mine, post 1 link panggilan hanget hot.fm.. dah lama tak dengar hot.fm.. jadi tadi dengar la panggilan hanget tu.. memang ketawa berdekah-dekah.. siap berair2 mata gelak dalam office tadi..

u should listen to this Panggilan Hanget too -(Title: baju raya Oren)


MyEm0.Comhysterically funnehhh okehh..

Monday, July 16

cosmo~~

aku tgk, view count utk fav video raafifi makin galak bertambah.. apa tidak, raafiif lah penyumbang pada counting tersebut.. MyEm0.Comterutama video ultraman cosmo dia.. setiap kali bukak laptop/eee pad, sokmo suruh bukak the following link:
4. mana-mana itsy-bitsy spider song

Friday, July 13

horrayh!

lagu: untuk dia, sleeq ft najwa latif


ibu/abah nyanyi: "untuk dia"
raafiif sambut: "horayy!!"
ibu/abah nyanyi: "untuk dia"
raafiif sambut: "horayy!!"

MyEm0.Com*nyanyian asal: "ayy!"


Wednesday, July 11

onions

MyEm0.Com
tadi watched this vid.. arghh.. onionnss!! there must be onionss here.. somewhere!! mencik! T.T berduyun-duyun tissue beta pakai.. deng.. arghh!


muhasabah diri

read this 1 article, keratan akhbar BH 2011, shared in i-dont-really-know-who's fb,

sangat rasa inspired.. beliau menabung bermula dengan 30sen sebulan untuk tunaikan haji.. setiap kali gaji menaik, beliau tambahkan lagi simpanan beliau dalam tabung.. allahurabbi.. terharu.. terkesan di hati.. sama-sama kita contohi.. jadikan ianya sebagai sumber inspirasi.
berusaha!

Tuesday, July 10

sangat mael lambung

teringat masa time waktu belajar dulu, dekat uitm shah alam.. faculty aku (FTMSK) atas bukit.. suatu hari, pihak university tambah road bump dekat our faculty. masa diorg tambak tar, diorg tak color kan terus belang2 kuning tu. so agak melambung-lambung jugak la kalau ada yang tak perasan road bump tersebut.

following adalah kejadian di sebuah bus stand FTMSK pada suatu ketika itu:
..motor lalu sambil pandang aku (sekadar habit most of the motorcyclist untuk pandang perempuan di bus stand)
Scene 1
aku                 : *senyum* (senyum mesra habis)
motorcyclist A: *senyum sukahati habis* (teruja, mungkin)
                       ..2 saat kemudian
                       *GEDEBAM* *GEDEBUM* (melambung motor langgar road bump)
aku                 : *gelak besar*
MyEm0.Com




tolong jangan berdendam dengan saya




Scene 2
aku                 : *angkat tangan* (sambil senyum mesra habis)
motorcyclist B: *pandang senyum tak senyum* (pelik, mungkin)
                       ..2 saat kemudian
                       *GEDEBAM* *GEDEBUM* (melambung motor langgar road bump)
                        *geleng kepala*
aku                 : *gelak besar lagi*
MyEm0.Comtolong jangan berdendam dengan saya
Scene 3
aku                 : * senyum n* (senyum mesra habis)
motorcyclist C: *pandang senyum tak senyum* (pelik, mungkin)
                       ..2 saat kemudian
                       tergelong-gelong tayar (terkejut dan cubaan untuk mengelak, mungkin)
                       *GEDEBAM* *GEDEBUM* (melambung motor langgar road bump)
aku                 : *gelak besar lagi*
MyEm0.Comtolong jangan berdendam dengan saya

Monday, July 9

mana belajau..

kejadian semalam..

raafiif : ibu, cuba cakap ibu nak beli apa..
ibu      : ermm, ibu nak kueh pau satu boleh?
raafiif : tak ada sayangg.. ibu pilih lain.. pilih laa..
ibu      : *gelak dulu* ok, ibu nak keropok..nak dua..
raafiif : 1 saja..
ibu      : ok..ok.. 1 saja keropok boleh?
raafiif : keropok tak ada sayang..
ibu      : *gelak lagi* habis apa ada?
raafiif : durian adaa.. pilih lah.. pilih lah..
ibu      : ok, ibu nak durian 1..
raafiif : tak ada sayang..



MyEm0.Combertuah punya hero.. cium sampai lebam baru tau.. penat perut dan usus duk tergelakkan raafiif punya drama. gedik betul..

Thursday, July 5

ini post gedik.

ingatan. ini adalah post gedik. sila jangan baca kalau anda tiada masa.. most of the time, tangan penulis adalah di bahu..

MyEm0.Comlambat betul nak tunggu end of july nie.. sebab? sebaabbb, nanti insyaAllah, akan dapat my shukr jubah! wahhweeeyy!!



MyEm0.Comlepas tue, boleh tak aku gedik-gedik duk tengok handbag fossil pulak.. summer sale kau.. T.T tolongggg.. tak pernah-pernah hayat aku gila handbag.. tapi bulan ni tah mengapa.. ni lah kot orang kata mengidam ek.. orang lain ngidam makanan, aku ngidam barang.. tak senonoh kan..

tapi nasib baik rakan sejawatan meng-calm down kan aku.. T.T jadi tak adalah beriya sangat nak beli.. tunggu dia pergi US balik feb nanti, suruh dia sendiri carikan.. kalau sekarang sale tak hebat sangat..

cerita kawan aku nie, kat sana barang2 semua murah2.. walau convert to RM.. sebab barang brand sana.. tapi cuba ktia tgk kat mesia.. walau barang kita, bukan main galak mahai dia.. konon berkualiti setanding luar negara. tengok si bonia.. tak agak2.. tapi puih *suara org yg tak mampu membeli*

ok, itu saja gedikan di petang ini.. besok dah tak mau gedik-gedik lagii.. buhbyyeee.. fiuh, lenguh jugak main letak-letak tangan di bahu..

lirik "begini caranya" kami

me MyEm0.Com and hubby MyEm0.Com suka menyanyikan lagu "begini caranya" kalau ada dimainkan lagunya di radio.. tapi for the first chorus saja lah yang nyanyi mengikut lirik, the next chorus dah guna our own.. it goes like this:

"aku tahu,
di mana nak cari cinta mu,
di sini atau kah di sana,
atau kah di mana-manaa.."

tapi nanti raafiif MyEm0.Com akan menyampuk kata, "ibu, abah.. jangan cakap "aku" laa.."

..haru sungguh

Tuesday, July 3

me no want stalker



MyEm0.Comover geram pulak aku harini bila students suka bukak pintu kemudian intai2.. entah apa yang diintaikan pun aku tak tau.. kot la cakap hye ker, bagi salam ker, bagi derian ker, semua tue tak ada.. intai, jenguk-jenguk, pastu terus tutup pintu.. tepuk dahi tu karaaanggg..

hasil daripada analisa, aku rasa, student-student ni nak merasa air-cond jer sebenarnya..
MyEm0.Com




MyEm0.Comantara solution yang difikirkan sesuai adalah seperti berikut:
  1. letak signboard besar "jangan intai-intai"
  2. rm1.00 per intai

Monday, July 2

tik.tok.tik.tok

i just hate it soo much untuk aku membuang masa, waiting for the green light. mcm donkey's years nak boleh sampai  my turn for the green light. tiba-tiba terfikir.. kalau kat office tue, time wasted macam tue saja.. dari minit ke minit.. padahal, penantian di traffic light is around 5 minutes..

MyEm0.Commy mom used to said this when i was a budak hingusan.

"kak loong, banguuunnn.. dah pukul xxx (waktu adalah dirahsiakan). kalau pergi KL, dah lama sampai dah.."

betapa my mom selalu mementingkan soal masa. dekat dapur ada jam.. dekat setiap bilik air ada jam.. dalam bilik masing2 ada jam..

MyEm0.Comdan hadiah yg paling amat ter sangat bermakna beliau bagi pada aku pun adalah jam tangan.. sampai sekarang pakai. dah 11 tahun dah.. waauwweeee.. tak sangka.. dan battery pun tak tukau2 lagi.. sentimental value jam tangan ini sangat amat lah tinggi..

MyEm0.Commasa kawen dulu pun dah pesan awal2 hantaran jangan bagi jam.. sebab tak reti nak pakai tukar2.. ekekekee.. jam tangan adalah antara barang yang paling aku cerewet utk aku beli baru.

jadi, back to the topic.. pada situasi-situasi tertentu, aku sangat tidak suka menunggu dan membuang masa. ini adalah antara situasi tersebut:
  1. Menunggu lampu merah kepada hijau (unless ada raafiif dan my i.heart.u)
  2. Mengisi minyak kereta
  3. Menuggu student di kelas
  4. Menunggu remote astro berfungsi seperti sepatutnya.. well, at least boleh dapat tukar channel..
  5. Menghabiskan masa invigilating exams.. (sebab rindukan my 2 heroes)

pesanan untuk diri

Haii, panas betul Melaka.. Kulit yang dah sedia hitam nie, bertambah lah hitamnyaa.. Kalau dulu-dulu, waktu panas macam nie, mulut dah sibuk doa mintak hujan.. kemudian, bila Allah dah bagi hujan, mengeluh pulak, "hai, kenapalah hujan.. habis plan nak jalan-jalan."

Mulut jahat nie terbiasa sangat mengeluh. Tapi, sejak buka mata dan minda, bila dilihat balik, semua kejadian sudah ditetapkan. Aku tak sampai hati nak doa mintak panas, atau hujan hanya sebab aku rasa tak comfortable..
MyEm0.Com

Sebab? Aku terpikirkan betapa rezeki orang lain jugak bergantung pada cuaca..  hanya Dia yang maha mengetahui yang terbaik untuk semua.. wallahualam..

this is life..

MyEm0.Comas i aged, banyak things yang mengubah persepsi aku terhadap kehidupan.. just to share few lesson of my life:
[lesson 1] jangan lekas membenci orang..
"apaa laa minah nie.. hegeh2 pulak jalan depan aku.." tengok2 tak lama lepas tue, minah hegeh2 tue jugak laa yang menolong kita di masa kita amat memerlukan pertolongan.

[lesson 2] tidak cepat berburuk sangka
"sombong laa dia nie.." rupa-rupanya bila dah kenal, haiih, dah boleh jadi bff lagii..

mari menderma

suatu hari, nak meng-pack baju-bajan dan seluar2 lama yang zaman era kegemilangan dulu utk didermakan.. pakaian my i.heart.u aku pesan, tak payah pilih2, ini semua takkan dapat pakai dah nie.. tak akan dapat muat balik nie.. so, just bag in tanpa soalan yaa..

and, of course sampai my part, mulalah, oo, yang nie nnt lepas pregnant ni sure boleh usaha lagi nie.. yg ni part lengan je ketat sikit nie.. yang ni kalau pakai girdle boleh nie.. XD hahahahaa.. mengharukan.. tapi at the end.. nasib setan tak hasut lama2, so let go jugak..
MyEm0.Com
jahat setan nie.. jahat.. *dan-dan..*