jalan-jalan di taman

Tuesday, May 7

selamatkan kita.. selamatkah kita..

lepas semua general election dah habis, masih ada baki-baki syarahan nak diperdebatkan. A tuduh B, B tuduh A.. mulalah tiba-tiba terus jadi pakar ekonomi, terus jadi pakar politik, pakar matematik, pakar seni lukis.

entah mana figures diceduk, tiba-tiba ada statistic juta itu juta ini.. cuba kalau betul fakta tersebut, mari kongsi bersama link atau sumber untuk jadi sebahagian citationnya.

boleh nak bergenang air mata bila tgk perpecahan sesama. lebih pedih hati bila tgk kita satu malaysia dah tak bersatu.. betul.. macam-macam corruption ada.. baik sebelah sini.. baik sebelah sana.. tapi kenapa ada yang sampai menokok tambah dan terlupa asas agama?

ada yang jawab, "habis, diorg mula dulu..dasar extremist.." dah tu yang kita pun nak jadi macam dia kenapa?

kalau sorang laung "takbir!!", rasa-rasa semua saudara kita akan sahut "Allahuakbar" tak? semua = semua.. tak kira apa juga fahaman politik anda. kita semua satu saudara.

kalau pasang lagu negaraku, rasa-rasa kita semua sama-sama hayati dan nyanyikan lagu negaraku tak? semua = semua.. tak kira apa juga fahaman politik anda. kita semua satu malaysia.

kalau berselisih bahu di mana-mana, rasa-rasa semua kita masih akan saling bertukar senyuman tak? semua = semua.. tak kira apa juga fahaman politik anda. kita semua satu warganegara.

kalau nak masuk 7e, masuk bank, masuk lif, rasa-rasa masih ada orang lain yang tolong tahankan pintu tak? semua = semua.. tak kira apa juga fahaman politik anda. kita semua kan keluarga.. kita semua kan sahabat..


wahai malaysia.. silalah aman sentosa. semua keluarga yang saya sayang di sini belaka..

2 comments:

Natasya Ahmad said...

betol tuh pah..bila tang politik semua nk hebat..mane2 pon ada silap mane ada yg perfect betol x? tp xnyah la sampai nk bpecah belah..bila kita dh bpecah belah jati diri dh hilang sape yg untung??? "org lain" yg untunggg!!! ada otak fikir kan fakta ke auta br nk percaya semua yg di baca..yg islam tuh kalo betol islam jgn lah suka mburuk2kan org lain dan jgn takbur dgn kealiman msg2..yg biru plak ni bukan mase utk ddk rilex dh..diaorg kne do somethg and really work for rakyat..jadikan election kali ni sebagai tauladan..cewahhh!
komen dr hamba yg x seberapa ni..hahaha

beta penjaga taman said...

wohw..
aku baca comment ko ni dgn penuh intonasi sambil bayangkan ko kibarkan bendera malaysia..

itu laaa.. nak termuntah tgk ada yang percaya statement tah dari sapa.. duk ajak bersatu.. tapi duk hantam2 orang..

sangat ridikulus..